Reign Supreme

Reign Supreme S01E01: uitstekend Frans hiphopdrama

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Getalenteerd regieduo verfilmt met succes de ontstaansgeschiedenis van hiphop in Parijs in de jaren 80.

Foto credit: Netflix

Muziekliefhebber en aspirant-dj Daniel (Andranic Manet) reist eind jaren 70 naar de Verenigde Staten en ziet daar de hiphopcultuur ontstaan. Terug in zijn thuisland Frankrijk probeert hij aan het begin van de jaren 80 deze nieuwe levensstijl bij de Parijzenaren onder de aandacht te brengen. Reign Supreme (Le monde de demain) draait om die ontstaansgeschiedenis en om de oprichting van hiphopcollectief NTM (‘Nique Ta Mère staat voor Neuk Je Moeder).

https://www.youtube.com/watch?v=p6A_So0MtVE

De camera volgt de piepjonge Kool Shen (Anthony Bajon) en Joey Starr (Melvin Boomer speelt de hiphopartiest die later ook in veel films te zien zal zijn), die op een dag in Parijs bij Place Trocadero breakdance ontdekken: een paar Amerikanen verdienen daar hun geld mee. De makers van Reign Supreme – Hélier Cisterne en Katell Quillévéré, bekend van De nos frères blessés, 2021 – tonen deze gewaarwording op bijzondere wijze; op het plein tegenover de Eiffeltoren is ook een mimespeler te zien en een troubadour: zij vertegenwoordigen oude vormen van vermaak en cultuur. Maar het grote publiek vergaapt zich toch aan het nieuwe Amerikaanse fenomeen.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Toch kost het Daniel veel moeite om een werkgever te vinden die het hem toestaat om hiphop te draaien. Een bekend verhaal: veel radiostations vonden de muziek destijds vulgair en antiautoritair. Cisterne en Quillévéré filmen dit alles op dynamische wijze, en herscheppen de jaren 80 in Frankrijk op sublieme wijze, met hun portret van deze pioniers. Reign Supreme, een coproductie met de Franse cultuurzender Arte, is in dat opzicht niet uitsluitend een gefictionaliseerde hervertelling van een bijzondere periode, maar ook een indrukwekkende dwarsdoorsnede van die tijd.

Reign Supreme S01, vanaf 18 november 2022 op Netflix

Lees ook