Queer Eye: formulewerk op hoog niveau

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Netflix geeft met Queer Eye een oud succesnummer van kabelnetwerk Bravo een tweede leven: homoseksuelen geven ongelukkige hetero's een make-over. Het is formulewerk, maar wel opvallend ontroerend, grappig en zeer effectief.

De vijf homo's die het hart van Queer Eye vormen, zijn helemaal gelukkig met zichzelf. Alle vijf hebben ze in hun levens flinke obstakels overwonnen om te komen waar ze nu zijn: succesvolle mannen met een gelukkig privéleven. Hun flamboyante openhartigheid staat in schril contrast met de meeste heteromannen die zij in het eerste seizoen een make-over geven. Om diverse redenen zitten hun 'slachtoffers' met zichzelf in de knel: een zestiger komt sinds zijn scheiding zijn huis niet meer uit, een succesvolle ondernemer van dertig durft niet uit de kast te komen, en een christelijke huisvader worstelt met zijn idiote gezinsleven.

https://www.youtube.com/watch?v=GZMrivD2Aok

De 'Fab 5' helpen deze mannen met een make-over. Gedurende een week analyseren de gays de levens van de hetero's en brengen ze - zwaar gesponsord - flinke wijzigingen aan. Kapsels worden vernieuwd, kledingkasten vol saaie ruitjesshirts worden overhoop gegooid en interieurs worden drastisch gewijzigd. Het contrast tussen de twee partijen levert vaak hilarische situaties op: de hetero's in kwestie, doorgaans opgegeven door hun familie of vrienden, ondergaan alle veranderingen gelaten. Maar door alle gesprekken en het contact verandert er wel iets in hun houding. Ze krijgen weer geloof in zichzelf, begrijpen waarom ze beter voor zichzelf moeten zorgen, en durven dingen te zeggen die ze jarenlang verzwegen hielden.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Queer Eye is formulewerk. Maar wel van het hoogste niveau: het concept blijkt goud, zeker in deze tijd waarin haat en intolerantie hoogtij vieren in de VS. Maar weinig kijkers zullen het droog houden tijdens het gesprek met de donkere stilist Karamo, die een blanke agent uit het zuiden vertelt dat zijn zoon geen rijles durft te nemen omdat hij bang is aangehouden en neergeschoten te worden. "Veel van ons proberen ook eerlijk hun werk te doen", repliceert de agent. "Ja, ik weet dat het grootste deel van jullie dat doet", is de reactie van Karamo. Net zo ontroerend is de christelijke huisvader, die mede aan het programma meedoet omdat hij zijn aangeleerde haat voor homo's wil overwinnen. "We hebben veel meer gemeen dan ik had gedacht", bekent hij aan de Fab 5, die hem hebben geholpen zijn mislukte huwelijksreceptie opnieuw te organiseren.

Het levert hoogwaardige realitytelevisie met een hart, een ziel en een hoopvolle boodschap dat de wereld met kleine gestes elke dag een beetje mooier en beter kan worden op.

 

 

 

Queer Eye S1, vanaf 9 februari 2018 op Netflix

Lees ook