Pretty Little Liars

Pretty Little Liars S01-07: onzinnig maar vermakelijk moordmysterie

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

In zeven seizoenen ontrafelde een modieus moordmysterie middels uitzinnige plotwendingen, sluwe karakters, en nog meer plotwendingen.

Vijf knappe actrices die grotendeels de twintig zijn gepasseerd kruipen in de huid van tieners. Kleed de personages volgens de laatste trends en laat ze doormodderen in een ietwat onzinnig moordmysterie. Voilà, de hitserie Pretty Little Liars.

https://www.youtube.com/watch?v=ej956ogJxBo

Hoewel Pretty Little Liars gebaseerd is op de gelijknamige boekenreeks van Sara Shepard, had producer I. Marlene King een Desperate Housewives met tieners op het oog. Nu volg je geen uitgekookte huisvrouwen, maar een kleine groep bevoorrechte tieners die zich overgeven aan vele zonden: drinken, blowen en vrijen met je docent Engels, Ezra (Ian Harding).

Hier gaat het daadwerkelijk om: in Rosewood, Pennsylvania regeerden vijf meisjes een jaar geleden de school, onder de leiding van de 14-jarige koningin, Alison DiLaurentis (Sasha Pieterse). Alison wist alles van iedereen en daardoor kon ze zich vrij door de gangen van de school voortbewegen. Op een nacht, tijdens een logeerpartij, verdween Alison. Het is nu een jaar later en Aria Montgomery (Lucy Hale) keert terug uit IJsland. De voormalige nerds zijn nu de populaire meiden, en er is een nieuwe sociale pikorde op de middelbare school. Terwijl Aria probeert uit te vogelen hoe ze door deze nieuwe sociale orde kan navigeren, ontvangt ze vreemde berichten van de afzender ‘A’ die dreigt om haar diepste, donkerste geheimen te onthullen. Haar vriendinnen van de oude kliek - Spencer Hastings (Troian Bellisario), Hanna Marin (Ashley Benson) en Emily Fields (Shay Mitchell) - ontvangen dezelfde berichten van de geheimzinnige ‘A’. Iemand is uit op wraak.

Schuilt er enigszins diepgang achter de perfecte smokey eyes en vele cliffhangers? Niet echt. Het viertal ging in de eerste seizoenen op onderzoek uit om te achterhalen wie hun vriendin Alison heeft vermoord, de altijd ongrijpbare A. Het uitgangspunt is dat de moordenaar dezelfde persoon is die hen zowel chanteert als probeert te vermoorden. Naarmate de seizoenen vorderen, en het mysterie zich verdiept met meerdere personages en zijsporen, lijkt de serie soms uit het oog te verliezen wie op zoek is naar wie en welke code Aria, Spenser, Hanna en Emily nu precies proberen te kraken.

Pretty Little Liars wist het zeven seizoenen vol te houden door plotwending na plotwending op te roepen, en vervolgens meer vragen, wendingen, en nog meer vragen. Het is uiteindelijk een onderhoudende (maar niet-uitdagende) mysterieshow gevuld met trashy, uitvergroot drama.

Pretty Little Liars S01-07, vanaf 23 april 2020 op Amazon

Lees ook