Pørni

Pørni S01E01: hilarisch en menselijk

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Makers van Deens drama over een alleenstaande moeder en haar gezin zien overal de humor van in.

Foto credits: Marius Bjellebø/Viaplay

Pørni (Henriette Steenstrup) werkt bij de kinderbescherming terwijl het in haar eigen huis vol kinderen een chaos is. Maar wel een gecontroleerde, lieflijke chaos. Het Deense drama draait om de alledaagse beslommeringen van het titelpersonage, gelardeerd met een flinke dosis gitzwarte Scandinavische humor. Zoals in de openingsscène in een ziekenhuis, waarin de suggestie wordt gewekt dat Pørni’s vader terminaal is. Maar als blijkt dat zijn gegevens met die van een andere patiënt zijn verwisseld, dan besluit hij het leven te omarmen en uit de kast te komen. Hoewel het even de vraag is of hij een grap maakt.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Ook overweegt pa om zijn naam te veranderen in Baldwin, omdat hij zo’n liefhebber is van acteur Alec Baldwin – de makers hadden vast niet Baldwins lot kunnen bevroeden. Weer denk je: zit hij te ouwehoeren? Maar het alledaagse – incluis de flauwigheden – is soms ook gewoonweg geestig. Zoals wanneer Pørni tijdens een bespreking met een moeder die onder toezicht staat ziet dat de arme vrouw geen broek en geen ondergoed draagt en aan haar collega vraagt of ze er wat van moet zeggen. Of wanneer ze haar vader – die nu ook besluit zijn rijbewijs ein-de-lijk eens te gaan halen – uitlegt dat je op een rotonde óók je richting moet aangeven.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

De perfectie zit in Pørni misschien wel in de imperfectie. Hoe het titelpersonage aan de zus van de bovengenoemde cliënt uitlegt dat ze geen nette, maar walgelijke kinderen wil; kinderen die haar tegenspreken, kinderen met pit. Want kinderen die alleen maar ja en amen zeggen, die vertrouwt ze niet. Dat ze even later tegen haar oudste dochter sarcastisch zegt dat zij ‘zo’n innemend karakter’ heeft, is dan ook hilarisch. Maar ook menselijk, waarachtig. En knap bedacht, hoe de makers net als in het echte leven overal de humor van inzien.

Pørni, vanaf 30 december 2021 in zijn geheel op NPO Plus, en vanaf 2 januari 2022 wekelijks bij NPO 2 en NPO Start

Lees ook