wereldhit

Podcast van de week: wereldhit

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Een kijkje in de keuken van onze succesvolle muzikale exportproducten.

Wanneer je denkt aan Nederlandse artiesten die de wereldwijde hitlijsten bestormden, komen toch al gauw namen als Golden Earring en Shocking Blue naar boven. Ouwe koeien, leert Wereldhit ons. De podcast, gemaakt door 3voor12-journalist Atze de Vrieze en voormalig 3FM-diskjockey Roosmarijn Reijmer, richt zich op de internationale successen van eigen bodem uit de jaren tien.

Daaruit blijkt dat Nederland in een veelvoud aan genres succesvol is. Van de jazzy pop van Caro Emerald, via de beats van Afro Bros en het neoklassiek van Joep Beving, tot de symfonische metal van Epica. In interviews vertellen de artiesten en andere betrokkenen over de manier waarop het buitenlandse succes tot stand kwam.

De gemeenschappelijke factor in die verhalen is de verbazing over dat succes, maar daarbuiten zijn de achtergronden even divers als de muzikale klankkleuren van de artiesten. Het Arnhemse collectief Afro Bros stuurde een beat op, die door de Colombiaan J. Balvin tot de grootste hit ter wereld werd omgezet, zonder dat de Nederlanders een idee hadden waar het nummer überhaupt over gaat. Joep Beving vluchtte uitgeblust van zijn werk en ging achter de piano zitten, waar zijn minimalistische geluid ontstond. Wereldhit weet je niet alleen met de neus op relatief onbekende Nederlandse wereldsuccessen te drukken, maar doet dat ook nog eens met een collectie aan interessante muziekverhalen.

https://open.spotify.com/episode/2OQYukpheBIPze5fxST8gS

Lees ook