Podcast Sisyphus

Podcast van de week: Sisyphus

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Het verslag van een levensgevaarlijke tocht naar de top van een berg van 8000 meter hoog.

Wat beweegt mensen om hun leven te riskeren om de top van een berg te beklimmen? In Sisyphus duikt journalist David de Jongh in de expedities van Nederlanders die de top proberen te bereiken. Tijdens dat onderzoek stuit hij op de zelfverkozen ontberingen die deze groepen klimmers moeten ondergaan.

In de reeks duikt De Jongh in de beklimming van de Annapurna, een 8000 meter hoge berg in de Himalaya, in 1977. Naast gesprekken met de hoofdpersonen van de expeditie zijn er ook opnames van de tocht, die gemaakt werden door journalist Henk Hovinga. 

Daarbij wordt duidelijk dat de klimmers niet alleen te maken kregen met fysieke ontberingen, maar het ook mentaal zwaar hadden. De deelnemers ruziën regelmatig over de aanpak van de beklimming. Daarnaast wordt pijnlijk duidelijk in hoeverre de expeditie afhankelijk is van sherpa’s - plaatselijke experts - en dragers, die het zwaarste werk uit handen nemen. Sisyphus is een eerlijk document over een levensgevaarlijke tocht, die een expeditie zowel fysiek als mentaal tot het randje dreef.

https://open.spotify.com/episode/6CJCMqLwZ1TWiq0Zu5CiMU?si=7ee59e744f114ed2

Lees ook