Rampvlucht

Podcast van de week: Rampvlucht

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Een indrukwekkende reconstructie van het journalistieke onderzoek naar de Bijlmerramp.

Foto credit: Mark de Blok

Vanwege het dertigjarig jubileum staat de Bijlmerramp plotseling weer vol in de aandacht. Naast de gedramatiseerde tv-serie Rampvlucht presenteert Sosha Duysker namens KRO-NCRV ook de gelijknamige podcast, waarin de ramp en de nasleep worden gereconstrueerd. 

Na een imposante opening, waarbij ooggetuigen (veelal bewoners van de Bijlmerflats) vertellen hoe de gebeurtenissen van 4 oktober 1992 zich voltrokken, nemen journalisten als Joost Oranje en Vincent Dekker het stokje over. Zij vertellen hoe ze in de jaren na de Bijlmerramp probeerden de waarheid boven tafel te krijgen, en daarbij vaak tegengewerkt werden.

Rampvlucht biedt niet alleen een meeslepende reconstructie van de crash, maar vertelt ook een politiek verhaal, waarbij verslaggevers zich door een berg aan onduidelijkheden proberen te worstelen. Van het ontbreken van de cockpitvoicerecorder tot de mysterieuze lading van het Israëlische vliegtuig - ook dertig jaar na de Bijlmerramp is de onderste steen nog lang niet boven. Die zoektocht, gecombineerd met de persoonlijke verhalen van bewoners van het gebied, maakt Rampvlucht een fraai monument voor een verschrikkelijke gebeurtenis.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Lees ook