Mijn vader is een afhaalchinees

Podcast van de week: mijn vader is een afhaalchinees

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Een zoektocht naar de culinaire én culturele roots van klassieke afhaalgerechten.

Sommigen zeggen dat de multiculturele samenleving is mislukt, terwijl Nederlanders met alle liefde een bezoek brengen aan een Turkse bakker of Marokkaanse slager. Is onze maag toleranter dan ons hoofd? Met die vraag gaat journalist Felicia Alberding op zoek naar de achtergrond van onze populairste gerechten met roots buiten de grenzen. Dat klinkt alsof het hoofdzakelijk een culinair verhaal wordt, maar Alberding richt zich vooral op de menselijke verhalen achter die klassieke gerechten.

Zoals de babi pangang (overigens een Nederlandse uitvinding, leren we in de eerste aflevering), de ultieme bord-op-schoot-klassieker. Alberding geeft aan dat er de afgelopen jaren honderden Chinees-Indische restaurants hun deuren sloten. De reden daarvoor vindt ze tijdens interviews met de tweede generatie van Chinese Nederlanders. Wanneer Alexander Wong, die opgroeit in het Chinese restaurant van zijn ouders, aangeeft kok te willen worden, staan zijn vader en moeder niet te springen. ‘Koken doe je als je nog net geen 'retard' bent’, is volgens Wong de opvatting van veel mensen uit China. Maar hij wil zich júist onderscheiden; niet met babi pangang, maar met een progressieve Chinese keuken.

Zo legt Alberding, die ook in de Surinaamse keuken duikt, generatieverschillen en maatschappelijke veranderingen bloot, aan de hand van onze afhaalklassiekers. En ondertussen horen we de hongeropwekkende beschrijvingen van allerlei gerechten. Smakelijk!

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Lees ook