Mathilde's Mysterie

Podcast van de week: Mathilde's Mysterie

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Pleegde de extravagante muze Mathilde Willink zelfmoord? Een portret van een onvoorspelbaar societyfiguur.

Foto credit: AVROTROS

In de jaren 70 was Mathilde Willink een van de grootste blikvangers in de Amsterdamse modewereld. Ze was de muze van schilder Carel Willink, met wie ze jarenlang getrouwd was, en paradeerde rond in spectaculaire jurken van ontwerper Fong Leng. In oktober 1977 wordt Mathilde dood aangetroffen in haar hemelbed, door het hoofd geschoten. Zelfmoord, concludeert de politie.

In Mathilde’s mysterie gaan Lammert de Bruin en Babs Assink, die eerder in de podcast De showbizzmoord onderzoek deden naar de dood van producer Bart van der Laar, op zoek naar antwoorden. Maakte Mathilde zelf een eind aan haar leven, of werd ze vermoord? De omstandigheden zijn verdacht - zo zou de rechtshandige vrouw door haar linkerslaap zijn geschoten en gaf de verantwoordelijke bij de politie jaren later aan nog steeds te twijfelen over de zaak.

Met getuigenissen van onder anderen bevriende zangeres Imca Marina en enkele roddeljournalisten scheppen De Bruin en Assink een haast mythisch beeld van Mathilde. Gelukkig lijkt een politiedossier uiteindelijk tóch duidelijkheid te scheppen in het mysterie rond de dood van de muze.

https://open.spotify.com/episode/3iV3XLhVYO99HHjIUf0hEC?si=nPnzVRFJTcCIBs1F7rcTTw

Lees ook