Podcast lopendebandwerk

Podcast van de week: Lopendebandwerk

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Muzikaal omlijste gesprekken aan de lopende band.

Foto credit: VPRO

Voor elf uur ’s avonds besteld, de volgende dag in huis. We hebben het inmiddels geaccepteerd als iets volstrekt normaals, maar wie zitten er achter die razendsnelle leveringen? In Lopendebandwerk schetst de VPRO portretten van vier van de tienduizenden mensen die in Nederland achter de lopende band staan.

‘Beluister deze podcast als het kan op een koptelefoon’, klinkt het aan het begin van de afleveringen. En dat heeft een goede reden: Lopendebandwerk biedt niet alleen gesproken profielen van de werknemers in fabrieken en distributiecentra; die documentaires zijn ook nog eens op muziek gezet. Muzikant Spinvis, producent Kubus, componist Jonathan Bonny en singer-songwriter Sofie Winterson voorzien de gesprekken van de soundtrack.

Dankzij het werk van die muzikanten zijn de afleveringen van de podcast eerder sfeerstukken dan puur informatief. Spinvis bracht een bezoek aan de fabriek waar Patrick schoonmaakt, door de zanger omschreven als ‘een kathedraal van de consumptiemaatschappij’. In de uiteindelijke aflevering zijn dan ook vervormde reclames van supermarkten te horen. Kubus laat de olievaten van Leo dreunen als hiphopbeats. De muzikale omlijsting geeft een surrealistisch effect aan de persoonlijke verhalen, zoals die van de openhartige Mandy, die in een distributiecentrum van een cosmeticawinkel werkt, en die van de lopendebandwerkers. Minstens zo interessant: de making of-afleveringen, waarin de artiesten bespreken wat voor indruk hun bezoek aan de fabrieken heeft achtergelaten.

https://open.spotify.com/episode/75OMyYAe6d8wmMfcxKn5rE

Lees ook