Leven met de Maffia

Podcast van de week: leven met de maffia

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Welke banden heeft de Italiaanse maffia met Nederland?

Dankzij decennia aan misdaadfilms zijn de woorden ‘maffia’ en ‘Italië’ onlosmakelijk met elkaar verbonden geraakt. Journalisten Gabriella Adèr (Italiaanse roots) en Sanne de Boer (expert op het gebied van misdaad in Italië), reizen naar de regio Calabrië, waar ze op zoek gaan naar de link tussen de Italiaanse maffia en Nederland. De informatie waar het duo op stuit, doet amper onder voor het beeld dat die films al jarenlang schetsen.

Want het blijkt dat het Ndrangheta-syndicaat, dat sinds de arrestaties van veel Cosa Nostra-leden een van de machtigste misdaadorganisaties in Italië is, graag zaken doet in Nederland. Amsterdam staat zelfs bekend als ‘de vergaderkamer van de georganiseerde misdaad in Europa’. En zo stuiten Adèr en De Boer niet alleen op bloedige gevallen van 'omertà' en eerwraak op Italiaanse bodem, maar ook op in Nederland gevestigde pizzarestaurants met links met drugshandel. Of bloemenveilingen met duistere zaakjes op de achtergrond.

Leven met de maffia biedt een bij vlagen schokkend relaas van de verstrekkende hand van de georganiseerde misdaad, waarbij vooral de in Calabrië opgenomen stukken verrassen. Het beeld van families die, net als in die films, invloed uitoefenen op iedereen, komt het best tot uiting wanneer een plaatselijke journalist laat zien dat zijn handen trillen van angst vanwege het werk dat hij doet. Zeer interessante toevoeging aan het true crime-genre.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Lees ook