Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Podcast van de week: Headlong

  •  
24-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Missing Richard Simmons
Het eerste seizoen van Headlong gaat weliswaar over een verdwijning, maar het blijkt een vrijwillige terugtrekking uit het publieke leven te zijn. Het maakt de podcast er niet minder spannend om.
Richard Simmons groeide sinds de opkomst van social media uit tot een meme: zijn bos krullen en flamboyante outfits maken hem een opvallende verschijning. Maar de bekendheid van de Amerikaan stamt al uit de jaren 70, toen hij zijn eerste fitnessstudio’s opende. In het volgende decennium kwamen daar ook nog videobanden bij. Met zijn Sweatin’ to the Oldies band, waarin Simmons op hyperactieve wijze zijn kijkers probeert af te laten vallen, verdiende hij zo’n tweehonderd miljoen dollar.
Maar de goedlachse, vriendelijke Simmons verdwijnt in 2014 van de ene op de andere dag. Hij komt niet meer opdagen in de zaal waar hij lessen geeft, hij geeft geen interviews, en er staat plotseling een hek om zijn huis in Los Angeles. Journalist Dan Taberski, voormalig producent van The Daily Show, is één van de mensen die wekelijks de lessen van Simmons bezocht. Hij bouwde een band op met de fitnessgoeroe, bij wie hij regelmatig over de vloer kwam. Het duo maakte zelfs plannen om een documentaire te maken.
Ook bij Taberski komt de verdwijning van Simmons als een donderslag bij heldere hemel. Hij probeert te bellen, te mailen, maar hij krijgt zijn instructeur niet te pakken. En dus gaat Taberski op onderzoek uit. Hij spreekt met de mensen wiens levens door Simmons veranderd werden. Een vrouw vertelt hoe ze Simmons jaren geleden een paar minuten sprak, en dat hij haar sindsdien iedere zondag belde om te vragen hoe het ging met haar gezondheid. De bestuurder van een toerbus die langs huizen van bekende mensen rijdt, geeft aan hoe Simmons elke dag naar buiten kwam om een praatje te maken met de passagiers. Simmons’ verdwijning wordt alleen maar raadselachtiger.
De kracht van het eerste seizoen van Headlong schuilt niet alleen in het mysterie, maar ook in het journalistieke dilemma waarin Taberski steeds sterker verwringd raakt. Als Simmons er zelf voor gekozen heeft om als kluizenaar te leven, is dit onderzoek dan niet een inbreuk op zijn privacy? De meningen zijn verdeeld: The New York Times omschreef de podcast als ‘moreel verdacht’, terwijl Vulture het ‘de sterkste verhalende podcast van dit moment’ noemde.
Na de succesvolle eerste reeks, waarin Taberski de verdwijning van Simmons onderzocht, keerde Headlong onlangs terug met een tweede seizoen. De journalist gooit het over een andere boeg, en richt zich op het millenniumprobleem. In die reeks, Surviving Y2K genaamd, praat hij met de mensen die zich voorbereidden op een rampscenario op het moment dat de 21ste eeuw begon.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!