Hans NRC

Podcast van de week: Hans

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Een aangrijpend verslag van het leven na de diagnose alzheimer.

Foto credit: NRC

Hans Goebertus krijgt op 65-jarige leeftijd de diagnose alzheimer. In de jaren na die diagnose volgt journalist Enzo van Steenbergen namens NRC de Amsterdamse verwarmingsmonteur, terwijl hij en zijn naasten om proberen te gaan met deze nieuwe situatie.

Omdat Hans over een lange tijd is opgenomen, is duidelijk te horen hoe de hoofdpersoon steeds meer door zijn eigen hersenen in de steek wordt gelaten. Het levert een ontnuchterende luisterervaring op: Goebertus is in de eerste aflevering nog goed aanspreekbaar, maar je hoort hem gedurende de reeks steeds incoherenter worden.

Om de impact van Hans’ ziekte duidelijk voelbaar te maken, spreekt Van Steenbergen ook uitgebreid met zijn vrouw Ria, zijn dochter Loes en zijn beste vrienden. Ze krijgen allemaal te maken met een nieuwe realiteit, waarbij Hans verandert van een vrolijke, ondernemende man in iemand die steeds minder zelfstandig is en constant zorg nodig heeft. Met de steeds verder aftakelende Hans op de voorgrond, stellen zij zichzelf moeilijke vragen over kwaliteit van het leven tegenover kwantiteit. Het maakt van Hans een zeer aangrijpend verslag van een vreselijke ziekte.

https://open.spotify.com/episode/3g8ZIRgp0t9Oe3Pn7DmfXs?si=9697a62aa24d4b1b

Lees ook