Gronings gas: gewonnen of verloren?

Podcast van de week: Gronings gas: gewonnen of verloren?

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Een imposant onderzoek naar Groninger gas, van de eerste ontdekking tot de duizendste schok.

Foto credit: NOS

Met de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen in het vooruitzicht, duiken NOS-journalisten Heleen Ekker en Reinalda Start in de problemen die zich al jarenlang opstapelen in het noorden. Met de aardbeving in Huizinge - de heftigste van de duizend bevingen in de provincie - in 2012 als uitgangspunt, vertelt het duo de geschiedenis van het Gronings gas.

Van de vondst in 1959, tot de afspraken die tussen de overheid en multinationals gemaakt werden, tot de steeds terugkerende bevingen; het dossier blijft sterk tot de verbeelding spreken. Sommige momenten, zoals de ontdekking dat er in het jaar na de beving in Huizinge meer gas dan ooit gewonnen is, zijn ook een kleine tien jaar later nog even verbazingwekkend.

Gronings gas: gewonnen of verloren? maakt duidelijk waarom het Groninger gasdossier zo’n belangrijk onderwerp blijft. Van gesprekken met gedupeerden tot onderzoekers die hun resultaten genegeerd zagen worden; Ekker en Start vatten het verhaal op indrukwekkende wijze samen in hun podcast.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Lees ook