El Tarangu

Podcast van de week: El Tarangu

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Hoe een doodgewaande Spaanse wielrenner opdook in België.

Lucien van Impe is de laatste Belg die naar een Tour de France-overwinning fietste. De enige klimmer die in de jaren zeventig (Van Impe won de ronde in 1976) bij hem in de buurt kwam was de Spanjaard José Manuel Fuente (bijnaam: El Tarangu). Wanneer Van Impe in 2003 een uitnodiging krijgt voor een etentje met zijn voormalige concurrent, is hij met stomheid geslagen: Fuente zou in 1996 zijn overleden.
 
Audiocollectief Schik, bekend van de podcast Laura H., spreekt met Van Impe over het etentje met de doodgewaande wielrenner. Samen met zijn vrouw bracht de Belg een avond door in een restaurant, waar hij mosselen at en ondertussen niet de moed wist te verzamelen voor die ene vraag: ‘Jij was toch dood?’ De enige aanwijzing die Van Impe wist te ontfutselen, is dat Fuente na zijn sportcarrière in de financiële problemen raakte toen zijn bedrijf over de kop ging.
 
Het bleef bij die ene ontmoeting, en zestien jaar na het etentje probeert Schik uit te vinden of El Tarangu zijn dood in scène zette, of dat Van Impe mosselen at met iemand die deed alsof hij Fuente was. Bijkomend voordeel: het maakt El Tarangu ook uitermate geschikt voor degenen die niet besmet zijn met het Tour de France-virus. De podcast luistert eerder als een spannend detectiveverhaal dan als een Andere tijden sport-achtig retrospectief op een bekende wielrenner. 
 

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Lees ook