Dit is de toekomst

Podcast van de week: Dit is de toekomst

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Schrijvers gekoppeld aan wetenschappers geven een literair antwoord op Black Mirror.

De populariteit van Black Mirror bewijst hoe we ons massaal laten intrigeren door technologische ontwikkelingen, maar dat we tegelijkertijd ook een beetje bang zijn voor die techniek. Dit is de toekomst voelt als een literaire variant op de Britse Netflix-serie. De Volkskrant koppelde zes schrijvers aan zes wetenschappers, en liet hen een kort verhaal schrijven op basis van wat die wetenschappers te vertellen hadden.

Zo sprak Arnon Grunberg met Vanessa Evers, hoogleraar sociale robotica. Het leidde tot een verhaal over het jaar 2071, een toekomst waarin wij de controle over onze levens in handen hebben gegeven aan ‘de beslisser’, een kunstmatige intelligentie die de besluit wat we moeten doen, met wie we kinderen krijgen, en dat we eens in de zeven jaar een keer mogen vreemdgaan. Ook Hanna Bervoets (quantumtechnologie) en Jan van Aken (exobiologie) zien een grauwe toekomst, waarin virussen aanvallen en landen overstromen. ‘Mevrouw de president’, een verhaal van Jan Terlouw, is een zeldzame optimistische noot.

Naast de verhalen, voorgelezen door de makers zelf, biedt Dit is de toekomst interviews met schrijvers én wetenschappers, die uitleggen hoe het verhaal tot stand kwam. De schrijvers vertellen over de momenten waarop zij hun inspiratie vonden, terwijl de wetenschappers aangeven hoe realistisch de uiteindelijke verhalen zijn. Een prachtig huwelijk tussen die twee disciplines: een huwelijk dat in het middelpunt staat in het schitterende verhaal ‘Kind tussen twee culturen’ van Maxim Februari.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Lees ook