De Showbizzmoord

Podcast van de week: De Showbizzmoord

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Seks, drugs en Nederpop: wie vermoordde platenbaas Bart van der Laar?

Nummers als ‘Visite’ van Lenny Kuhr en ‘Vrijgezel’ van Benny Neyman langs horen komen in een serieuze true crime-podcast? Het leek ons onwaarschijnlijk, totdat De Showbizzmoord op ons pad kwam. De zevendelige reeks van journalisten Lammert de Bruin en Babs Assink onderzoekt de moord op platenbaas Bart van der Laar in 1981.

Als verantwoordelijke voor artiesten als Kuhr en Neyman groeide Van der Laar eind jaren 70 uit tot een van de meest invloedrijke figuren in de Nederlandse muziekwereld. En dat wordt flink duidelijk tijdens het beluisteren van De Showbizzmoord: vrijwel alle geïnterviewden hebben het over zijn passies voor kreeft en champagne, zijn principe om alleen maar met Concorde te vliegen en zijn voorliefde voor cocaïne.

Jazeker, de verhalen in De Showbizzmoord staan bol van de seks, drugs en Nederpop. Naast al die glitter en glamour biedt de reeks ook nog een meeslepend verhaal, dat van cliffhanger naar cliffhanger gaat. Tegen het eind van zijn leven leek het alsof iedereen in de omgeving van Van der Laar een reden had om hem dood te willen, maar wie was er uiteindelijk verantwoordelijk? Als klap op de vuurpijl leidde het onderzoek destijds ook nog eens tot een enorme gerechtelijke dwaling. De Showbizzmoord weet al deze ingrediënten van het true crime-genre op uiterst verslavende wijze samen te voegen.

https://open.spotify.com/episode/5Yn6jIOze0BdnP2AMd1Mh0

Lees ook