De schaduw van Dutroux

Podcast van de week: De schaduw van Dutroux

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

25 jaar na de schokkende zaak rond Marc Dutroux kampt België nog altijd met een trauma.

Foto credit: NRC

In de jaren 90 zond de zaak Marc Dutroux een schokgolf door België, die ook ver buiten de landsgrenzen nog voelbaar was. De Belg ontvoerde en misbruikte zes meisjes, waarvan slechts twee het overleven. In De schaduw van Dutroux onderzoeken de Nederlandse journalisten Gabriella Adèr en Anouk van Kampen, beiden werkzaam in België, hoe de gevolgen van de zaak nog steeds voelbaar zijn.

De verslaggevers richten zich niet alleen op de angst bij ouders, die doodsbenauwd waren dat hun kinderen slachtoffers zouden worden, maar ook op de politieke gevolgen. De zaak leidde namelijk tot de Witte Mars, een van de grootste politieke betogingen ooit in België. De bevolking vond dat de regering, die Dutroux na eerdere verkrachtingszaken vervroegd vrijliet, grondig gefaald had.

De combinatie van schokkende verhalen over de zaak en de gevolgen voor het Belgische rechtssysteem, maken De schaduw van Dutroux een inventieve mix tussen een true-crime-podcast en een politieke podcast. De reeks schetst een beeld van een land dat, 25 jaar na de gebeurtenissen, nog altijd met een trauma kampt.

https://open.spotify.com/episode/604EWYCVm5t1Hs5inr3ISa?si=b19539a473844173

Lees ook