De Nederpopcast

Podcast van de week: De Nederpopcast

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Carolien Borgers duikt in de onderbelichte rol van vrouwen in de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek.

Foto credit: AVROTROS

Hoe is het om als vrouwelijke artiest de top van de Nederlandse hitlijsten te bereiken? In het eerste seizoen van De Nederpopcast, een podcast van Radio 2, gaat Carolien Borgers in gesprek met zangeressen die de top haalden. En daarbij vraagt ze zich af welke offers deze vrouwen daarvoor hebben moeten brengen.

Een van de grote krachten van deze reeks van De Nederpopcast is hoe de afleveringen zich richten op artiesten uit een veelvoud aan genres en generaties. We horen aan de ene kant de ervaringen van Willeke Alberti en Imca Marina, die scoorden in de begindagen van de popmuziek, en aan de andere kant het perspectief van hedendaagse artiesten als Linde Schöne en Eefje de Visser.

Maar wat opvalt: ondanks de generatiekloof schetsen de zangeressen - ook onder anderen Hind, Maggie MacNeal en Edsilia Rombley doen mee - een soortgelijk beeld. Ze vertellen hoe je als vrouw in het mannenbolwerk van de popmuziek harder moet werken om serieus genomen te worden. Het maakt de reeks een portret van zowel de zon- als de schaduwzijde van de nederpop.

https://open.spotify.com/episode/3SwrUbIZt5qqwmfRKcvbzK?si=f3bd181a032c4747

Lees ook