De man en de Maan

Podcast van de week: De man en de Maan

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Een Nederlandse astronoom wil naar de maan, en daar heeft hij China bij nodig.

Foto credit: ARTIS

Wat gebeurde er net na de oerknal? Het is de vraag die astronoom Marc Klein Wolt dolgraag wil beantwoorden, en daarvoor heeft hij een innovatief idee bedacht: het plaatsen van duizend antennes op de achterkant van de maan. Maar na de theorie komt het écht moeilijke gedeelte: de uitvoering van het plan. De Europese ruimtevaartorganisatie en NASA willen hem niet helpen, en dus gaat Klein Wolt met China in zee om het project te realiseren.

In De man en de Maan volgt documentairemaker Saar Slegers de astronoom terwijl hij probeert om de ruimtemissie uit te voeren. De samenwerking met China blijkt echter, op zijn zachtst gezegd, stroef te verlopen. De taalbarrière zorgt ervoor dat communicatie rommelig is, plannen worden op het laatste moment afgeketst en zelfs iets ogenschijnlijk simpels als Skypen met zijn gezin wordt onmogelijk gemaakt.

Tijdens iedere aflevering lijken er nieuwe obstakels te verschijnen. Net wanneer er vorderingen worden gemaakt in China, grijpt de VS in. Maar ondanks al die tegenslagen, blijft Klein Wolt met zijn team wetenschappers strijden voor zijn droom. Dat is wat De man en de Maan tot zo’n fascinerende podcast maakt: de mix van wetenschap en een persoonlijk verhaal, met de passie waarmee een astronoom barrières blijft doorbreken om zijn droom te realiseren die centraal staat.

https://open.spotify.com/episode/6ODtUSZHnn0k3XJHD5gx7H

Lees ook