De Grote Vragen Podcast

Podcast van de week: De Grote Vragen Podcast

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Twee Volkskrant-journalisten buigen zich wekelijks over niet voor de hand liggende vragen.

‘De podcast waar we vragen net iets te uitgebreid beantwoorden’, luidt de slogan waarmee Volkskrant-journalisten Simone Eleveld en Thomas Hogeling de aflevering van De Grote Vragen Podcast openen. Klinkt gewichtig, maar het duo gaat juist in op de vragen die niet voor de hand liggen, maar waar je plotseling dolgraag een antwoord op wilt hebben.

De eerste aflevering, met het thema ‘sterven achternamen uit?’, is al meteen een schot in de roos. Eleveld en Hogeling ontdekken hoe veelvoorkomende achternamen als De Jong, Jansen en De Vries langzaam de zeldzame achternamen overnemen. Een bezoek aan Katwijk is een even bizar als hilarisch voorbeeld: het merendeel van het vissersdorp blijkt Van der Plas te heten, waardoor er zelfs een register voor bijnamen is geopend. Of het verhaal van de Iranese vluchteling Ahmad Queleich Khany, die in 1990 in Nederland kwam wonen en een zo Nederlands mogelijke naam voor zichzelf verzon: Sander Terphuis.

In de afleveringen die volgen, duiken de journalisten in vraagstukken over de hoeveelheid mensen die je kan kennen en het moment waarop doodslag verandert in een moord met voorbedachte rade. Divers dus, met een garantie op geinige feitjes om uit je mouw te schudden.

https://open.spotify.com/show/3UiwAkxG2xedlb06K0e7kn?si=-KYyVIfjQ8aYh_UJ37Q2TA

Lees ook