Erin Corwin

Podcast van de week: Case Closed

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Voor een podcast die niet wil klinken zoals alle andere true crime-podcasts, lijkt Case Closed verdacht veel op alle andere true crime-podcasts.

Foto credit: AP/San Bernardino County Sherrif's Department

De eerste aflevering van Case Closed opent met een uitleg, waarin de makers aangeven dat de podcast écht anders is dan wat je gewend bent op true crime-gebied. Case Closed ontwijkt namelijk, de naam zegt het al, de zaken met frustrerende cliffhangers. Niets is vervelender dan uren van je leven spenderen in een mysterieuze moordzaak, om er in de laatste aflevering van een podcast achter te komen dat de dader nog altijd vrij rondloopt.

En dus duikt het eerste seizoen van Case Closed in de dood van Erin Corwin, een zaak waarin de moordenaar is gepakt. Het is een intrigerend verhaal, over een naïef meisje dat opgroeide in een pleeggezin in een piepklein Amerikaans dorpje. Ze werd verliefd op een jongen uit de buurt, trouwde terwijl ze nog een tiener was, en verhuisde met hem naar een legerbasis in Californië. Op 19-jarige leeftijd vertrok Corwin voor een wandeling naar het Joshua Tree National Park en keerde ze nooit meer terug.

De ingrediënten voor een sappig misdaadverhaal zijn dus aanwezig, met de belofte van een oplossing aan het eind als prettige bijkomstigheid. Dat idee zorgt ook daadwerkelijk voor een andere manier van luisteren: bij iedere persoon die geïntroduceerd wordt, denk je: zou dit hem zijn?

Ondanks die onderscheidende factor weet Case Closed de true crime-clichés niet altijd te vermijden. De podcast probeert op bepaalde punten wanhopig spanning toe te voegen op plekken die niet spannend zijn. De bejaarde dame die tot twee keer toe aan het woord komt, om te vertellen hoe ze Corwin leerde kennen tijdens bezoekjes aan een plaatselijke stal, voegt niet veel toe. Of het verhaal van de andere kinderen in het pleeggezin waarin ze terechtkwam - het voelt eerder als een opvulling dan als een anekdote die je meer over de zaak leert.

Maar wanneer de zaak op gang komt, weet Case Closed alsnog een spannend verhaal te vertellen. En dan is het zeer prettig om aan het eind van het verhaal niet gefrustreerd achter te blijven.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Lees ook