Buiten de Muren

Podcast van de week: Buiten de muren

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Een indringend portret van twee ex-gedetineerden die hun weg proberen te vinden in de maatschappij.

Foto credit: Harry Cock

Het lukt de helft van de Nederlandse ex-gevangenen niet om na hun straf op het rechte pad te blijven. In Buiten de muren volgt journalist Marjolein Knol ex-gedetineerden Harry, die een lange straf uitzat vanwege doodslag, en draaideurcrimineel Bram een jaar na hun vrijlating.

Het contrast tussen de twee hoofdpersonen is groot: Harry plant zijn eerste vrije weekend strak in. Op het moment dat hij door het hek van de gevangenis naar buiten loopt, staat een vriend klaar met een Mercedes waarin hij weg kan rijden. Bram, die worstelt met verslaving, zou door een reclasseringsambtenaar naar een kliniek worden gebracht, maar wil eerst nog even ‘langs het station’.

De afleveringen geven een indringend beeld van twee gevangenen die worstelen met hun terugkeer naar de gewone wereld. De band die Knol met de twee hoofdpersonen heeft opgebouwd, betaalt zich uit in intieme gesprekken over de tegenslagen waarmee ze te maken krijgen. Het maakt Buiten de muren een uitermate geslaagde reeks over het Nederlandse gevangenisleven.

https://open.spotify.com/episode/40hYOAnOrQH6oKvPTq5F3t?si=cddc4cf418c344f6

Lees ook