Baba

Podcast van de week: Baba

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Acteur Willem Voogd reconstrueert de wonderbaarlijke reis van Odessa tot Amsterdam die zijn oma aflegde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Toen Tatjana Filippovna Stojanowa in 1942 in Odessa de Nederlandse Pieter Boon ontmoette, werd ze stapelverliefd op hem. Zo verliefd, dat ze na zijn vertrek naar Nederland besloot om midden in de Tweede Wereldoorlog door Europa te trekken om hem achterna te reizen. Die miraculeuze tocht bracht haar naar Nederland, waar ze herenigd werd met haar grote liefde.

Acteur Willem Voogd is de kleinzoon van het stel, en in Baba (het Slavische woord voor oma) reconstrueert hij de reis die zijn grootmoeder aflegde. In iedere aflevering van de reeks staat een plaats uit haar tocht centraal, waar Voogd het verhaal van zijn baba vertelt. 

Tijdens zijn reis legt de podcastmaker niet alleen uit hoe de omstandigheden in Wenen, Boedapest en Odessa tijdens de Tweede Wereldoorlog waren, maar schetst hij ook een beeld van de huidige situatie. Naast baba’s verhaal horen we hoe vrouwen uit Odessa een West-Europese man proberen te vinden, en hoe de behandeling van vluchtelingen in het Hongarije van Viktor Orbán herinneringen oproept aan die oorlogstijd.

https://open.spotify.com/episode/7DTtBiWWJGKbtesjlH6fBg?si=34310e0e410a4fdc

Lees ook