Achterwerk

Podcast van de week: Achterwerk

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Hoe is het afgelopen met de kinderen die jaren geleden een bijdrage leverden aan een beroemde tijdschriftenrubriek?

Foto credit: Bram Petraeus / NRC

Tussen 1976 en 2016 stond er iedere week een brief van een kind of jongere op de achterkant van de VPRO Gids. In de rubriek Achterwerk legden ze hun zielenroerselen bloot, of het nu ging over verliefdheid of over een existentiële crisis. In de gelijknamige podcast gaat redacteur Elja Looijestijn op zoek naar de briefschrijvers van toen.

Zoals Désirée Nix uit Dordrecht, die op haar 18e een brief schreef waarin ze vertelde over haar zwangerschap waarin ze, in overleg met haar dokter, af en toe nog een jointje rookte. De dochter van Nix is inmiddels 26 jaar oud en krijgt voor het eerst de brief van haar moeder te lezen. Daarnaast vertelt Tobi Lakmaker, schrijver van De geschiedenis van mijn seksualiteit, hoe hij zich herkende in een brief van iemand die zich zorgen maakte dat de wereld neer zou storten.

Achterwerk brengt een mooi vervolg op een vermaarde tijdschriftenrubriek. Dat levert aangrijpende verhalen op, waarin de gevolgen van één simpele brief soms jaren later nog voelbaar blijken.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Lees ook