Podcast Aangenaam

Podcast van de week: Aangenaam

ยท Door

Facebook Twitter WhatsApp

Wat zijn de verhalen achter voornamen?

Hoeveel Annes zijn er het afgelopen jaar geboren, en waarom kreeg de eerste genetisch gemanipuleerde stier de naam Herman? In de podcast Aangenaam gaat Edda Heinsman op zoek naar de verhalen achter voornamen.

Dat doet de journaliste aanvankelijk voor de bekende namen, zoals Herman. Heinsman doet een ronde langs haar vier ooms die de naam hebben, en vraagt voorbijgangers op straat naar het beeld dat zij hebben bij de naam. Of Anne, de naam die in 1986 vereeuwigd werd door Herman van Veen in zijn gelijknamige liedje. Heinsman spoort de dochter van Van Veen - de inspiratie voor het nummer - op, en constateert dat er in de jaren nadat het nummer uitkomt opvallend veel Annes geboren worden.

Maar ook de minder gangbare namen komen aan de beurt, wat leidt tot het verhaal rond Heinsmans collega Uiv. Het onderzoek leidt naar een verhaal rond een Nederlands vliegtuig - de Uiver - in een vliegrace in 1934. Of de anekdote rond Dries, die vernoemd is naar zijn overleden broer, waardoor niemand hem bij zijn naam durft te noemen.

Aangenaam barst van de feitjes, dwarsverbanden en de dingen waarover je nooit nadenkt wanneer je een naam hoort. En dat blijken niet zelden verrassende verhalen te zijn.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Lees ook