Peter

Peter Pannekoek: liever een mooie leugen dan een saaie waarheid

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Cabaretier Peter Pannekoek gelooft niet in samenwonen en fantaseert het leven graag mooier dan het is. ‘Ik hoor en vertel liever een mooie leugen dan een saaie waarheid.’

Peter Pannekoek (Hilversum, 1986) groeide op als enig kind van regisseur Jop Panne­koek en hoofd amusement BNNVARA Kathleen Warners. Sinds 2007 is hij een van de vaste gezichten van Comedytrain. Hij brak door als weekafsluiter bij DWDD en debuteerde in 2015 met zijn eerste eigen voorstelling Zacht van binnen. Momenteel toert hij met zijn tweede show Later was alles beter. Peter woont in Amsterdam en fantaseert thuis over het presenteren van het Televizierring Gala en het maken van een horrorfilm, comedy-rapalbum, een musical en een choreografie. Hij eet waarschijnlijk pannenkoeken, want in zijn keukenkast staan stroop en poedersuiker.

Stoort het je als jouw achternaam verkeerd is gespeld?
Het is echt idioot, ik had de makkelijkste naam van Nederland: Peter Pannekoek. Duidelijker werd het niet. En toen kwam de nieuwe spelling, volgens mij zat ik net op de middelbare school. Nu moet ik het opeens uitleggen als ik mijn naam moet opgeven: ‘Pannekoek – maar volgens de oude spelling, mevrouw.’ En straks komt er een generatie aan die überhaupt niet weet dat er ooit een oude spelling wás. Zie je het voor je: ‘Pannekoek, maar zonder ‘n’.’ Dan maken ze er vast Panekoek van.

Kun jij goed met jezelf door één deur?
Ik kan prima in mijn eigen gezelschap verkeren. Ik geloof dat het leven gaat om verwennen en lief zijn voor jezelf – dat doe en ben ik.

En ben jij een leuk mens voor anderen?
Ik ben niet makkelijk, dat weet ik van mezelf. Er is heus met me te leven, alleen moet de ander misschien eerst even wennen aan mijn trekjes. Ik vind verjaardagen bijvoorbeeld verschrikkelijk. Die kosten me zo veel energie, met dat lullen over werk of andere dingen die me niets interesseren. Dan ga ik liever niet. Sommige mensen vinden dat weird, maar ik denk dan: als jij mij nodig hebt om je feestje leuk te maken, dan is er iets mis met jouw verjaardag. Andersom verwacht ik ook niet van anderen dat ze op míjn feestje komen. Ik geloof niet in conventies, in alles wat moet. Leven en laten leven.

Ik vraag het omdat jij – volgens jezelf in eerdere interviews – pathologisch leugenaar, paranoïde, paniekzaaier, verslavingsgevoelig, narcist, hypocriet, druk en megalomaan bent, plus voorzien van een winnaarsmentaliteit. Dus ik dacht: gezellig. Iedereen heeft toch slechte eigenschappen?

Dit zijn er best wel veel. En ook niet de softste. Elk mens heeft veel mankementen, maar velen hebben de neiging om anderen makkelijker de maat te nemen dan zichzelf. Ik zie redelijk goed in wat er allemaal niet klopt aan mij. En dat zeg ik dan ook. Het schijnt alleen dat als je jezelf een narcist noemt, je geen narcist kunt zijn – omdat het ze ontbreekt aan zelfinzicht.

Dan, opgewekt: ‘Ik ben heel egocentrisch. Ik leef voor mijn werk en volg mijn eigen lijn. Compromissen sluiten, daar ben ik slecht in. Ik weet ook niet of ik met mezelf bevriend zou kunnen zijn. De vrouwen met wie ik een relatie heb gehad, verdienen een lintje.’

Waar liepen zij tegenaan? Een voorbeeld: ik wilde ’s avonds gamen, zij naar de film. Ik dacht dan: ga jij lekker naar de film, ga ik gamen. Zijn we allebei blij! Maar zij wilde dan iets samen doen.

Lees ook