Persona

Persona: vier regisseurs, één actrice

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

De Zuid-Koreaanse actrice en zangeres IU exploreert vier personages in een collectie van korte films.

Persona is een collectie van vier korte films, elk geregisseerd door een andere gerenommeerde Zuid-Koreaanse regisseur. Lee Kyoung Mi (The Berlin File), Yim Pil Sung (Scarlet Innocence), Jeon Go Woon (Little Princess) en Kim Jong Kwan (Worst Woman) namen ieder een segment van de anthologieserie onder handen. In de hoofdrol zien we steeds zangeres en actrice Lee Ji-Eun, beter bekend als IU. In de ongeveer twintig minuten durende films brengt zij op een fascinerende manier de personages in beeld.

https://www.youtube.com/watch?v=ITH6ttdXBqk

De eerste film in de collectie is ‘Love Set’ van Lee Kyoung Mi, met ook een rol voor Sense8-actrice Doona Bae. In 'Love Set' is IU vastberaden om haar vader te weerhouden van trouwen met Doona. Ze probeert van alles, maar het eindigt in een intense tennismatch tegen Doona, welke symbolisch lijkt te zijn voor de levensles dat je soms dingen los moet laten en het zijn beloop moet laten gaan. IU speelt hier naïef en tegelijkertijd manipulatief en verwaand, afhankelijk van wie haar tegenspeler is.

Deel twee heeft de toepasselijke titel ‘Collector’, want IU verzamelt mannenharten in deze korte film van Yim Pil Sung. Letterlijk. Het verhaal verkent - op een haast sciencefiction-achtige manier - wat de ‘roze bril’ met iemands emoties en fantasie kan doen. Collector zoomt in op de effecten van hartstochtelijke (eenzijdige) liefde, jaloezie en de angst om verlaten te worden.

In de eerste twee delen speelt IU geseksualiseerde personages, in het derde deel niet. In Jeon Go Woons ‘Kiss Burn’ is IU een bezorgde vrouw, die haar vriendin wil helpen om wraak te nemen op haar vader.

Het laatste deel is het meest melodramatisch. 'Walking at Night’, de zwart-witfilm van Kim Jong Kwan, vangt op een prachtig esthetische manier het gevoel van een droom waarin je nog even samen kunt zijn met een dierbare die er niet meer is.

De kern van de verhalen is niet altijd even snel of gemakkelijk te begrijpen, waardoor je als kijker dieper moet graven naar de betekenissen. De eclectische films lijken daardoor meer op een collectie van kunstwerken, vol surrealistische en esthetische inbeeldingen over leven, liefde, dood en wraak vanuit het perspectief van de vier regisseurs. Kunstwerken die tegelijkertijd als lofzang dienen, om de veelzijdigheid van IU en haar kunnen om in personages te duiken te laten zien.

Persona S01, vanaf 11 april 2019 op Netflix

Lees ook