Penguin Town

Penguin Town S01E01: zachtmoedig en pretentieloos

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Komiek Patton Oswalt duidt in de voice-over beelden van een kolonie van overwinterende Afrikaanse pinguïns in de idylle.

Komiek Patton Oswalt, die de voice-over verzorgt in de documentairereeks Penguin Town, windt er vanaf de eerste minuut geen doekjes om: hij erkent dat er al talloze films en documentaires over pinguïns zijn gemaakt. Oftewel, Penguin Town is meer van hetzelfde. Toegespitst op een kolonie met uitsterving bedreigde Afrikaanse pinguïns die elk jaar overwintert in het idyllische Zuid-Afrikaanse Simon’s Town. Van november tot mei zoeken ze een partner, paren ze, en jagen ze op sardienen in de Atlantische Oceaan, terwijl ze achterna worden gezeten door haaien en zeeleeuwen. Met zijn sardonische en soms aandoenlijke commentaar maakt Oswalt er een sitcom van.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Alle echtparen en loners die de camera volgt krijgen een naam. Twee pinguïns die al jaren samen zijn noemt Oswalt ‘de toonbeelden van monogamie’ en twee lovers die met elkaar dansen en flirten noemt hij – met een grote knipoog naar Billy Idol – ‘een mooie dag voor een zwart-witte bruiloft’. Intussen vergelijkt de komiek de jaarlijkse zoektocht naar een veilige plek voor een nest met het vinden van een goed en betaalbaar huis. En een ontmoeting van de kolonie in de ochtend, voor het jagen, noemt hij een vergadering op de rotsen.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Penguin Town is precies wat Oswalt aan het begin van de eerste aflevering onomwonden lijkt te insinueren: meer van hetzelfde, maar zachtmoedig en pretentieloos. De beelden van de pinguïns vragen om een geestige duiding en Oswalt levert deze – als de knuffelbeer die hij eigenlijk is – moeiteloos. Niet meer, niet minder. Het is in die zin best een prestatie dat de hele reeks zo’n kleine 3 uur beslaat!

Penguin Town S01, vanaf 16 juni 2021 op Netflix

Lees ook