Paris Police 1900

Paris Police 1900 S01E01: historische stadskroniek én moordmysterie

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Parijse thriller die is gesitueerd in 1899 koppelt politieke ontwikkelingen van toen vernuftig aan de gruwelen van een seriemoordenaar.

Foto credit: StudioCanal

Het is 1899. Parijs is in rep en roer dankzij de Dreyfusaffaire, waarbij een Joodse officier uit het leger onterecht tot levenslang is veroordeeld vanwege spionage. Anarchisten en antisemitische nationalisten staan tegenover elkaar. Als president Félix Faure onverwachts overlijdt, lijkt een bloederige revolutie nog dichterbij. Het is aan de politie om een confrontatie te voorkomen. Maar in de gelederen van de politie bevinden zich ook fascisten. De jonge rechercheur Antoine Jouin (Jérémie Laheurte), waarvan de suggestie wordt gewekt dat hij een joodse achtergrond heeft, moet zich in deze beerput staande zien te houden.

https://www.youtube.com/watch?v=w7lWLzZVfFg

Als de romp van een jonge vrouw in de Seine wordt gevonden, dan meldt Jouin zich aan om aan de zaak te werken. Door zijn ogen tonen de makers, scenaristen Frédéric Balekdjian en Fabien Nury, een knappe historische dwarsdoorsnede van Parijs. Een stad waar alles en iedereen met elkaar verbonden lijkt. Maar ook een toneel van groteske taferelen. Zoals wanneer antisemiet Jules Guérin (Hubert Delattre) tijdens een toespraak in een theater de keel van een varkentje doorsnijdt. Of wanneer Jouin met z’n collega belandt in een naargeestige schietpartij met een misogyne ambtenaar die zijn echtgenote verdenkt van overspel.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Balekdjian en Nury laten telkens op scherpzinnige wijze zien waar de mens toe in staat is en dat onbetamelijk of subversief gedrag nooit ver weg is. En dat een stad gruwelijke onderstromen kan hebben, waar de gemiddelde burger zich misschien niet eens van bewust is. Dit alles is natuurlijk ook kritiek op het Frankrijk van nu, waar antisemitisme nog steeds welig tiert. In die zin weerklinken de implicaties van de Dreyfusaffaire nog in het heden. Het spannende en intelligent gemaakte Paris Police 1900 is dan ook een mooi voorbeeld van verhalen vertellen uit het verleden die in het heden impact hebben.

Eind 2022 verschijnt het tweede seizoen van Paris Police, met als ondertitel 1905. Het valt te benieuwen naar welke thema’s de makers ditmaal hun focus verleggen.

Paris Police 1900 S01, vanaf 30 december 2022 bij Ziggo Movies & Series

Lees ook