Over Water S02

Over Water S02E01-02: de aantrekkingskracht van macht

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Beckers duikt met hernieuwde energie terug in de schimmige onderwereld aan de Antwerpse havens.

‘Zie je mij graag?’ Het is een beladen vraag die Ella (Evgenia Brendes) in de ontvangstruimte van de gevangenis stelt aan haar verbouwereerde geliefde. De uitgerangeerde televisiepersoonlijkheid John Beckers (Tom de Wispelaere) zit voor enkele maanden een straf uit voor drugstrafiek en fraude, en krijgt nu het heugelijke nieuws dat hij wederom vader wordt.

https://www.youtube.com/watch?v=1KFhOtcjdCQ&feature=emb_logo

In het eerste seizoen van de Vlaamse dramaserie Over Water toonden scenaristen Tom Lenaerts (Met Man en Macht) en Paul Baeten Gronda hoe Beckers zich staande probeerde te houden in de donkere wereld rond de troosteloze havendokken van Antwerpen. Het script weergaf de realiteit van criminele activiteiten die plaatsvonden in Antwerpen tussen 2014 en 2017 – met toevoeging van de zaak van voormalig NCRV-presentator Frank Masmeijer, die betrokken was bij drugssmokkel. Beckers, echtgenoot en vader van twee kinderen, probeerde zijn leven weer op de rails te krijgen, na het zoveelste ontslag uit een afkickkliniek. Maar via zijn nieuwe baan bij het havenbedrijf van zijn schoonvader raakte hij verstrengeld met schimmige figuren uit de Antwerpse onderwereld.

In de opener van het tweede seizoen keert Beckers terug uit de gevangenis en omarmt hij de scheiding met zijn vrouw Marjan (Natali Broods). Zijn beste vriend Barry (Jeroen Perceval) is inmiddels ontwaakt uit zijn coma maar worstelt met zijn revalidatie, en zijn geliefde Ella staat nog steeds aan zijn zijde.

De sluwe advocate Benedicte (Ruth Becquart) biedt hem de kans om tijdelijk de transportmaatschappij van Patrick De Beco (Kevin Janssens) te leiden. De Beco is nog steeds vermist waardoor de firma niet verkocht kan worden – en dan dien je het maar draaiende te houden.

Toch lonkt ook weer de wereld van de media in de tweede aflevering. Beckers krijgt een voorstel in de schoot geworpen voor een nieuwe zondagavondquiz getiteld ‘Win van de Winnaar’, wat zijn ‘supercomeback’ zou betekenen. Toch trekt de onderwereld en de nieuwe machtspositie als tijdelijke CEO van een firma hem meer aan. In zijn persoonlijke leven loopt het minder op rolletjes. Het herstelproces van Barry hapert en Beckers dient ervoor te waken om zijn vriend zo min mogelijk stress te bezorgen. Zijn relatie met zijn zoon Arno (Jef Hellemans) en dochter Julie (Violet Braeckman) komt steeds meer onder druk te staan. Intussen zet Benedicte haar tentakels in een politiecommissaris. En de stadspolitiek voegt meer drama toe: de verkiezingen naderen, en met de slogan ‘proper water’ willen de havenschepen van de stad Antwerpen de commissaris offeren.

Iedere actie heeft een consequentie, daar komen de personages vrij snel achter. In  de eerste afleveringen is zichtbaar dat vele lijnen die in het eerste seizoen zijn uitgezet langzamerhand samen komen, en een extra politiek element is nu toegevoegd, wat hopelijk meer spanning oplevert. Bij vlagen toont het script enkele ietwat al te gedramatiseerde scènes, maar dat doet verder niet af aan de kwaliteit van de dramaserie.

‘Het is zo verleidelijk. Overal zit die verleiding’, geeft Benedicte aan tegen Beckers over de aantrekking van (meer) macht. Het tweede seizoen van Over Water laat zien dat grootschalig machtsmisbruik op de loer ligt.

Over water S02, vanaf 3 juli 2020 op Netflix

Lees ook