Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Òlòtūré: groezelige vrouwenhandel

  •  
03-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
188 keer bekeken
  •  
Òlòtūré
Een onderzoeksjournalist raakt verstrikt in een rollercoaster die op een onvermijdelijke ramp afstevent.
‘Het verhaal dat verteld moet worden is nog veel uitgebreider. Er zijn zoveel mensen die we moeten pakken’, aldus een vastberaden ‘Ehi’ ofwel Oloture (Sharon Ooja) tegen haar collega Emeka (Blossom Chukwujekwu). Het Nigeriaanse drama Òlòtūré schijnt een licht op één van de broedplaatsen van vrouwenhandel in Nigeria.
Kleurrijke pruiken, strakke jurkjes, en volle prostitutiebars waar de zweetlucht en alcoholwalm je tegemoetkomt. In het Nigeriaanse nachtleven bevolkt met sekswerkers is de concurrentie hoog en de klant is koning. Met haar onschuldige verschijning is Ehi een verrassende nieuwkomer die veel mannen aanspreekt. Oloture is namelijk een journaliste die zich vermomt als prostituee om de sekshandel in Lagos, Nigeria te ontmantelen. Haar collega’s zijn jonge vrouwen die dromen van een leven in Europa, maar kunnen ze dit droomleven verwezenlijken?
Mensenhandel, geweld, en wraak. Ehi raakt steeds dieper verwikkeld in de sekswereld en ondergaat een persoonlijke tragedie. De jonge vrouw staat in haar werkomgeving bekend als iemand met ‘meer moed dan verstand’. Hierdoor bijt ze zich vast in het onderzoek en wil ze gerechtigheid zoeken voor de vrouwen om haar heen, maar ook voor haar (naïeve) zelf.
Regisseur Kenneth Gyang en scenarioschrijver Yinka Ogun creëren een solide verhaal om de meedogenloosheid en uitzichtloosheid van de mensenhandel aan de kaak te stellen. De vrouwen willen naar Italië vertrekken om een beter leven te creëren, maar zullen daar onder barre omstandigheden hun lichaam verkopen. De onderliggende boodschap die naar voren komt is dat vrouwen in die wereld de boodschap meekrijgen dat ze niets zijn en nooit iets zullen zijn.
Toch is het scenario in de tweede en derde akte oneven. Enerzijds omdat de spanning in de tweede akte wordt opgebouwd zonder een bevredigende conclusie – alhoewel het wel realistisch is – en anderzijds vanwege het budget van de film waardoor bepaalde shots en (gewelddadige) scènes bijna amateuristisch overkomen.
Net zoals de film Joy (Sudabeh Mortezai, 2018) over Nigeriaanse mensenhandel en prostituees in Oostenrijk – werpt de film een licht op mensenhandel als een moderne, voortdurende verschrikking. Òlòtūré onthult dat de maatschappij degenen die in nood zijn vaak tekortschiet.
Òlòtūré, vanaf 2 oktober 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!