Obi-Wan Kenobi

Obi-Wan Kenobi S01E01-02: toen Obi-Wan prinses Leia ontmoette

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Verhaaltechnisch maken de makers de enige juist keuze.

Foto credits: Lucasfilm

Jedi-strijder Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor, Trainspotting, Fargo, Halston) is, op z’n zachtst gezegd, ietwat gedesillusioneerd door de gebeurtenissen aan het einde van Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith. Zijn protegé, Anakin Skywalker (Hayden Christensen), voorbestemd om de machtigste Jedi-meester ooit te worden, liep, nadat zijn vrouw in het kraambed overleed, definitief over naar de Dark Side om Darth Vader te worden. Na een bloedig gevecht liet Obi-Wan Anakin voor dood achter in een lava put. Anakins twee pasgeboren kinderen, Luke en Leia, werden veilig ondergebracht bij twee adoptiegezinnen. Luke bij een oom op het platteland, Leia bij een senator (Jimmy Smits). De tien daaropvolgende jaren leidt Obi-Wan een kluizenaarsbestaan.

https://www.youtube.com/watch?v=htGflVmyhq8&t=17s

Toen bekend werd dat Obi-Wan Kenobi zijn eigen serie zou krijgen, die zich – tijd-technisch – zou gaan afspelen tussen de gebeurtenissen van Star Wars Episode III en IV, rees natuurlijk direct de vraag: waar zal het over gaan? Veel van de Star Wars-canon zit inmiddels vast verankerd in eerdere films en series, dus hoe voeg je hier een geschiedenis aan toe zonder dat dit voor tegenstrijdigheden zorgt?

Maar de makers kwamen tot een slimme, en achteraf gezien ook enige juiste, keuze. Aangezien Obi-Wan en Luke pas in Episode IV weer echt kennismaken, lijkt de serie zich juist meer te richten op de relatie tussen de gedesillusioneerde Obi-Wan en de vroegwijze tienjarige Leia (Vivien Lyra Blair, Bird Box), die niets liever wil dan haar gouden kooi verlaten en de wijde wereld intrekken. Toch gaat de eerste ontmoeting, in ieder geval vanuit de kant van Obi-Wan, niet echt van harte. Niet alleen staat het fiasco met Anakin bij hem nog vers op het netvlies, daarnaast brengt iedere actie hem meer onder de aandacht van de Inquisitors, bedreven Jedi-jagers, zoals de Grand Inquisitor (Rupert Friend, Homeland) en Reva (Moses Ingram, The Tragedy of Macbeth).

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Reva is vooralsnog de zwakste schakel in de serie. Haar ongenuanceerde tunnelvisie – Obi-Wan is het enige dat telt! – maakt haar niet zozeer interessant, maar eerder saai. Ze voelt als een zoethoudertje tot Darth Vader (Christensen) zelf onvermijdelijk ten tonele verschijnt. Maar wat betreft de rest smaakt Obi-Wan Kenobi zeker naar meer.

Obi-Wan Kenobi, vanaf 27 mei 2022 wekelijks te zien op Disney+

Lees ook