Nightbooks

Nightbooks: heerlijk (tiener)horrorsprookje

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Krysten Ritter als angstaanjagende heks in modern Hans en Grietje-verhaal.

‘Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan mijn huisje?’ Het klassieke Duitse sprookje, waarvan de versie van de gebroeders Grimm het bekendst is, leent zich uitstekend om een heerlijk horrorverhaal te inspireren. Zo ook voor de film Nightbooks, gebaseerd op het boek van J.A. White, geregisseerd door David Yarovesky (Brightburn) en geproduceerd door Sam Raimi's Ghost House Productions (Evil Dead). De film zit vol goed getimede schrikmomenten en visueel spektakel waarmee de gecreëerde wereld tot leven komt.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

In Nightbooks wordt de preteen Alex (Winslow Fegley) in een appartement gelokt door een stukje pompoentaart en The Lost Boys op een oude televisie. De jongen was op weg naar de boilerkamer in de kelder van het appartementengebouw in hartje Brooklyn om zijn geschreven horrorverhalen te verbranden. Waarom hij dat wilde doen, wordt pas aan het einde van de film bekend.

Het appartement waar hij terechtkomt is niet zomaar een appartement, maar een soort kwaadaardige TARDIS: het is groter aan de binnenkant, kan veranderen en overal naartoe gaan. De bewoonster is Natacha (Krysten Ritter; Jessica Jones, The B*** in Apartment 23), een heks met lichtblauw haar en outfits die zo op de rode loper van het Met Gala gezien zouden kunnen worden. Het appartement lokt kinderen naar binnen voor haar en heeft nu een 'verhaalverteller' binnengehaald. Alex moet elke dag een horrorverhaal schrijven en aan haar voorlezen terwijl ze een mysterieus blauw goedje opspuit. Maar, het verhaal mag nooit een happy ending hebben. De verhalen komen tot leven in mooi half geanimeerde sequenties.

Alex is niet alleen in het appartement. Ook Yasmin (Lidya Jewett; Good Girls) wordt gevangengehouden voor haar botanische kennis en kookkunsten. En dan is er nog de kat Lenore die onzichtbaar kan worden. De kat doorloopt trouwens de grootste personageboog.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

In de immens grote bibliotheek van het appartement gaat Alex aan de slag om nieuwe verhalen te verzinnen en zoekt hij inspiratie in de duizenden boeken. Tot hij een boodschap vindt van Unicorn Girl die in het geheim haar ontsnapping plande. Yasmin en Alex krijgen hoop dat ze ook kunnen ontsnappen en dat leidt tot gevaarlijke situaties met angstaanjagende Shredders (een soort spinnen met scherpe klauwen en tanden) en een waar eetbaar huisje in een magisch bos.

Nightbooks gebruikt slim klassieke literatuur en doet denken aan Coraline en Goosebumps. Kyrsten Ritter is fenomenaal in haar rol als de heks en een plezier om naar te kijken.

Nightbooks, vanaf 15 september 2021 op Netflix

Lees ook