The Departed

Nieuwe films op Netflix: Transformers, Crazy Stupid Love en The Departed

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen op een rij. Deze week: de Oscar van Martin Scorsese, Ryan Gosling met ontbloot bovenlijf en knokkende robots.

Crazy, Stupid, Love (2011)
Acteurs: Steve Carell, Ryan Gosling, Julianne Moore
Regie: Glenn Ficarra en John Requa

Voor het Oscarsucces van La La Land was de chemie tussen Ryan Gosling en Emma Stone al onmiskenbaar aanwezig in Crazy, Stupid, Love: het tweetal brengt zelfs een kleine hommage aan Dirty Dancing, met Gosling in ontbloot bovenlijf. De romkom volgt de gescheiden Cal (Steve Carell) die met hulp van Jacob (Gosling) zijn zelfvertrouwen herwint en weer vrouwen durft te benaderen. Vervolgens besluit hij zijn ex (Julianne Moore) terug te winnen, terwijl Jacob een sprong in het diepe waagt met Hannah (Stone). De film werd gemaakt door scenarist Dan Fogelman (Pitch) en regisseurs Glenn Ficarra en John Requa, die later herenigden voor This Is Us, waarin ze nogmaals meerdere verhaallijnen op vakkundige wijze wisten te balanceren.

The Departed (2006)
Acteurs: Leonard DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson
Regie: Martin Scorsese

In 2007 ontving Martin Scorsese dan eindelijk zijn welverdiende Oscar - uit handen van zijn oude makkers Coppola, Spielberg en Lucas no less - voor The Departed. Was de film een meesterwerk van het niveau Taxi Driver of Goodfellas? Dat waarschijnlijk niet, maar desondanks is The Departed een ijzersterk gangsterepos, met fantastisch acteerwerk en eindeloos quotebare (en tevens vulgaire, want ja, Boston) dialogen van William Monahan. In een van zijn laatste filmrollen geeft Jack Nicholson gestalte aan de misdaadbaas Frank Costello, die zijn pupil Colin (Matt Damon) als mol onderbrengt bij de politie, waar politiechef Queenan (Martin Sheen) juist weer het plan oppakt om wash-out Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) de crew van Costello te laten infiltreren.

Transformers (2007)
Acteurs: Shia LaBeouf, Megan Fox, Tyrese Gibson
Regie: Michael Bay

Vier van de vijf Transformers-films van Michael Bay verschenen op Netflix: het vierde deel Extinction ontbreekt vooralsnog, terwijl het eigenlijk voor later deze maand aangekondigde The Last Knight al opdook. Het eerste deel over de saga rond de buitenaardse robots (slash auto's) die hun oorlog verder uitvechten op aarde is zonder twijfel het beste deel, hoewel ook daar al een aantal vreemde scènes (een robot die over John Turturro heen 'plast') inzitten. Het grote pluspunt van de live-action films van Bay is de terugkeer van Peter Cullen, die na de tekenfilmserie uit de jaren tachtig opnieuw zijn karakteristieke stemgeluid verleende aan Optimus Prime. Helaas is de nog altijd beste Transformers-film (de animatiefilm uit de jaren tachtig) nog nergens 'on demand' te zien.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Lees ook