Executive Decision

Nieuwe films op Netflix: The Guns of Navarone, Executive Decision en Grease

ยท Door

Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: de vetkuif van John Travolta, twee Duitse kanonnen en een vliegtuigkaping.

The Guns of Navarone (1961)
Acteurs: Gregory Peck, David Niven, Anthony Quinn
Regie: J. Lee Thompson

Na het succes van David Leans The Bridge on the River Kwai eind jaren vijftig gingen veel meer filmstudio's op zoek naar scripts voor epische oorlogsavonturen. Zo werd regisseur J. Lee Thompson (het originele Cape Fear) op het laatste moment aan boord gehaald van The Guns of Navarone, waar verschillende grote namen uit die tijd (Gregory Peck mag het ensemble leiden) voor werden aangetrokken, ook al waren ze eigenlijk al te oud voor de rollen die ze moesten spelen. Het verhaal draait om zes soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog een eiland moeten infiltreren om twee enorme Duitse kanonnen onschadelijk te maken. De film werd gebaseerd op een boek van Alistair MacLean, die later eveneens het gelijksoortige Where Eagles Dare zou schrijven.

Executive Decision (1996)
Acteurs: Kurt Russell, Steven Seagal, Halle Berry
Regie: Stuart Baird

Stuart Baird verdiende zijn sporen in het actiegenre door te werken aan de montage van onder meer verschillende speelfilms van Richard Donner (Superman, Lethal Weapon) en mocht in 1996 zelf debuteren als regisseur met Executive Decision. Mede geholpen door een voor actiefilmbegrippen solide script van Jim en John Thomas (Predator) en een onverwachte twist aan het einde van de eerste akte leverde hij een uiterst effectieve thriller af. De film volgt een groep commando's (plus consultant Kurt Russell) die een door terroristen gekaapt vliegtuig 'mid air' moet binnendringen om een aanslag met gifgas te voorkomen. Een van de commando's wordt gespeeld door John Leguizamo (When They See Us), die op de set Russell horendol maakte met zijn improvisaties.

Grease (1978)
Acteurs: John Travlota, Olivia Newton-John, Stockard Channing
Regie: Randal Kleiser

Klassieke musical vol aanstekelijke nummers, over de tumultueuze liefde tussen twee tieners in de jaren vijftig. De conventionele Sandy (Olivia Newton-John) schrikt als ze ontdekt dat haar ooit zorgzame vakantieliefde Danny (John Travolta) op school een heel ander imago heeft. Veel van de 'romantiek' ('tell me more, tell me more, did she put up a fight?') kan vandaag de dag niet meer door de beugel - de BBC kreeg na een uitzending eerder dit jaar ook backlash - maar dat zal fans van het eerste uur er niet van weerhouden de nummers weer keihard mee te zingen. Opvallend genoeg zijn er toch ook weer twee nieuwe Grease-projecten in de maak: een serie over de opkomst van de Pink Ladies en een prequel-film gebaseerd op het nummer Summer Lovin.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Lees ook