The Great Beauty

Nieuwe films op Netflix: The Great Beauty, Sweetie en de Bourne-films

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen op een rij. Deze week: de pracht van Rome, het debuut van Jane Campion en Matt Damon als actieheld.

Sweetie (1989)
Acteurs: Genevieve Lemon, Karen Colston, Tom Lycos
Regie: Jane Campion

Drie sterke dramafilms van Jane Campion (Top of the Lake) op Netflix deze week, waarbij het met name erg interessant is om te zien hoe de carrière van de Nieuw-Zeelandse filmmaker begon. Dat was eind jaren tachtig, vier jaar voor haar magnum opus The Piano, met de vreemde tragikomedie Sweetie, waarin het familieleven van de introverte Kay overhoop wordt gehaald door de terugkeer van haar ontspoorde zus 'Sweetie'. Vervolgens kun je tevens kijken naar An Angel at My Table (over het leven van auteur Janet Frame) uit 1990 en Bright Star (over de laatste jaren van dichter John Keats) uit 2009. De drie films werden toegevoegd in aanloop naar de Netflix-première van Jane Campions The Power of the Dog met Benedict Cumberbatch en Kirsten Dunst.

The Great Beauty (2013)
Acteurs: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli
Regie: Paolo Sorrentino

Wonderschone arthouse-film van Paolo Sorrentino (The New Pope), die een diepe indruk achterliet op zowel het grote publiek als de pers en in bijna elk non-Italiaans land wel een prijs in de categorie 'beste buitenlandse film' in de wacht sleepte. De Italiaanse grootmeester Toni Servillo (The Girl in the Fog) speelt hier een glansrol als de verstokte journalist en criticus Jep Gambardella, die na het enorme succes van zijn enige bestseller een vaste waarde werd binnen de 'high society' in Rome, maar zich na zijn 65ste verjaardag gedwongen ziet om verder te kijken dan het nachtleven. De toevoeging van de film heeft - net als bij Jane Campion - ongetwijfeld te maken met het feit dat ook Sorrentino's volgende prent The Hand of God begin december naar Netflix komt.

The Bourne Supremacy (2004)
Acteurs: Matt Damon, Julia Stiles, Joan Allen
Regie: Paul Greengrass

De vijf Bourne-films, inclusief de 'odd one out' met Jeremy Renner (Hawkeye), zijn nu te bekijken op Netflix, waarbij het tweede deel The Bourne Supremacy misschien wel het beste deel is. Paul Greengrass (News of the World) drukte met behulp van veel handheld camerawerk een definitieve stempel op de franchise over de door geheugenverlies geplaagde spion Jason Bourne (Matt Damon), terwijl op de achtergrond de politieke spelletjes tussen CIA-kopstukken Ward Abbott (Brian Cox uit Succession) en Pamela Landy (Joan Allen) hun kookpunt bereiken. Na het solide derde deel en de veel latere en minder goed ontvangen vierde film verscheen de inmiddels gecancelde tv-serie Treadstone (te zien bij Amazon), maar een volgende bioscoop-uiting is nog onzeker.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Lees ook