Phantom Thread

Nieuwe films op Netflix: Phantom Thread, Inception en Desperado

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen op een rij. Deze week: het afscheid van Daniel Day-Lewis, een droom in een droom en een gitaarkoffer vol pistolen.

Inception (2010)
Acteurs: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Elliot Page
Regie: Christoper Nolan

Ambitieuze 'mindbender' van regisseur Christopher Nolan (Dunkirk), waarin de wereld letterlijk dubbel wordt gevouwen. Leonardo DiCaprio (Once Upon a Time in Hollywood) speelt hier een dief die andermans dromen kan infiltreren om ideeën uit hun onderbewustzijn te stelen. Dan wordt hij ingehuurd voor een nog gevaarlijkere operatie: iemands droomwereld binnenstappen om daar juist een idee te planten. Nolan omringde DiCaprio door veel acteurs die ook te bewonderen zijn in zijn Batman-trilogie: Joseph Gordon-Levitt, Tom Hardy, Marion Cotillard, Ken Watanabe, Cillian Murphy, en uiteraard Michael Caine. De grote climax in de sneeuw aan het einde van Inception is een hommage aan zijn favoriete James Bond-film On Her Majesty's Secret Service en de Britse regisseur liet zich voor zijn recente hersenkraker Tenet (nu op Amazon Prime) opnieuw inspireren door de films rond de spion.

Phantom Thread (2017)
Acteurs: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville
Regie: Paul Thomas Anderson

Daniel Day-Lewis liet in 2017 weten dat Phantom Thread zijn laatste film zou worden, en aangezien de drievoudig Oscarwinnaar nooit de meest productieve acteur was is er niemand die daaraan twijfelt. Hij speelt hier een kleermaker die in de jaren vijftig de Londense 'upper class' voorziet van mooie outfits en dan een vrouw ontmoet die zijn ook op maat gemaakte leven op zijn kop zet. De film blijft na afloop wellicht niet zo lang door het hoofd spoken als There Will Be Blood (zijn vorige samenwerking met Paul Thomas Anderson), maar de aankleding, het camerawerk en natuurlijk het spel van Day-Lewis zijn van hoog niveau. Ook Anderson deed na Phantom Thread een stapje terug, maar op 27 januari verschijnt zijn nieuwe project Licorice Pizza in de bioscoop.

Desperado (1995)
Acteurs: Antonio Banderas, Salma Hayek, Danny Trejo
Regie: Robert Rodriguez

Na wat bijrolletjes in Amerikaanse producties - zoals Philadelphia - ontpopte Antonio Banderas zich in Hollywood als 'leading man' met Desperado. In de extreem stijlvolle actiefilm van Robert Rodriguez (We Can Be Heroes), een Engelstalige remake van zijn eerdere low-budget verrassing El Mariachi, speelt hij een mysterieuze muzikant met een gitaarkoffer vol pistolen, die de moord op zijn geliefde wil wreken. Voor heel veel mensen was Desperado ook hun eerste kennismaking met twee andere acteurs uit de latino-gemeenschap die inmiddels grote namen zijn in Hollywood: Salma Hayek (The Eternals) en Danny Trejo (Machete). Mocht je Banderas liever zien in iets dat ook geschikt is voor de wat jongere kijkers: ook zijn twee Zorro-films staan nu op Netflix.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Lees ook