Lady Bird

Nieuwe films op Netflix: Lady Bird, Gemini Man en Superbad

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen op een rij. Deze week: Will Smith versus Will Smith, Saoirse Ronan die wil wegvliegen en Jonah Hill die wil feesten.

Gemini Man (2019)
Acteurs: Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen
Regie: Ang Lee

Het project was ooit bedoeld als een vehikel voor wijlen Tony Scott, maar twintig jaar - en tientallen re-writes - later belandde het script, over een huurmoordenaar die wordt opgejaagd door een jongere versie van zichzelf, op de een of andere manier in handen van een auteur als Ang Lee (Brokeback Mountain). Het feit dat daarbij ook nog eens een grote filmster (Will Smith, die het hier dus een soort van aan de stok krijgt met The Fresh Prince) werd gecast mocht helaas niet baten: lang niet iedereen vond de 'de-ageing' (later verder geperfectioneerd in The Irishman en de Marvel-films) overtuigend en Gemini Man flopte in de bioscoop. Ook het andere technische hoogstandje dat Lee toepaste (de hoge framerate van 120 fps) werd met gemengde gevoelens ontvangen.

Lady Bird (2018)
Acteurs: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts
Regie: Greta Gerwig

In 2017 ging Greta Gerwig voor het eerst echt op eigen benen staan: jarenlang had ze gewerkt aan het script voor Lady Bird, waarmee ze haar solo-debuut als regisseur zou maken. De semi-autobiografische coming-of-age-film gaat ook over op eigen benen staan: we volgen ze zelfbenoemde Lady Bird (Saoirse Ronan), die dromen koestert die veel te groot zijn voor haar directe omgeving in Sacramento. Laurie Metcalf (net als Ronan en Gerwig genomineerd voor een Oscar) geeft heel fijn tegengas als haar moeder en Beanie Feldstein (American Crime Story) is te zien als haar beste vriendin. Gerwig zou naar eigen zeggen graag nog meer films willen maken over Sacramento, in de stijl van de boeken die Elena Ferrante (My Brilliant Friend) schreef over de stad Napels.

Superbad (2007)
Acteurs: Michael Cera, Jonah Hill, Emma Stone
Regie: Greg Mottola

In 2018 waren Jonah Hill en Emma Stone met z'n tweeën te zien in de miniserie Maniac op Netflix, maar ruim tien jaar eerder speelden ze al eens 'love interests' in de komische tienerfilm Superbad. Het verhaal draait om beste vrienden Seth (Jonah Hill) en Evan (Michael Cera), die tijdens hun laatste periode op de middelbare school een plan smeden om met hulp van wat onrechtmatig verkregen alchohol - en derde wiel Fogell (Christopher Mintz-Plasse) - eens flink te feesten. Scenaristen Seth Rogen en Evan Goldberg, die daarna ook nog series als Preacher, Future Man en The Boys zouden produceren, baseerden het filmscript op avonturen uit hun eigen jeugd in Canada. Rogen heeft - net als SNL-veteraan Bill Hader, bekend van Barry - ook zelf een rolletje als agent.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Lees ook