True Grit

Nieuwe films op Netflix: Konga, The Hateful Eight en True Grit

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Met deze week: een western van de Coens, een oefening in paranoia en een man in een apenpak.

The Hateful Eight (2015)
Acteurs: Kurt Russell, Samuel L. Jackson, Jennifer Jason Leigh
Regie: Quentin Tarantino

Oefening in paranoia door Quentin Tarantino: de regisseur zette in The Hateful Eight wat personages van het type 'eenmalige gastrolspeler in oude western-show' bij elkaar in een ingesneeuwde pleisterplaats, om vervolgens het onderlinge wantrouwen langzaam een kookpunt te laten bereiken. Het draait allemaal om de door premiejager John Ruth (Kurt Russell) gevangen genomen outlaw Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh), die mogelijk onder een hoedje speelt met een van de mensen in de eetgelegenheid. Tarantino liet zich voor de film vooral inspireren door The Thing (1982) en huurde ook dezelfde legendarische componist in: de ouverture van Ennio Morricone (die hier een Oscar won) zet meteen de juiste onheilspellende toon voor wat komen gaat.

Konga (1961)
Acteurs: Michael Gough, Margo Johns, Jess Conrad
Regie: Johh Lemont

Heerlijk slechte monstermovie uit de jaren zestig, waarmee de makers hoopten het succes van King Kong (1933) te evenaren, maar helaas hopeloos faalden. De hoofdrol is voor Michael Gough, die toen vooral bekend was van zijn Hammer Horror-films en later een nieuw publiek zou bereiken als butler Alfred in de eerste vier Batman-films. Gough speelt een gestoorde botanist die een manier ontdekt om planten en dieren gigantisch groot te maken. Hij wil deze kennis gebruiken om een enorme gorilla (of beter gezegd: een man in een overduidelijk apenpak) meer succesvolle collega-wetenschappers uit de weg te laten ruimen. Tegelijk met de film verscheen er ook een Konga-stripreeks van Steve Ditko, die daarna met Stan Lee stripheld Spider-Man zou bedenken.

True Grit (2010)
Acteurs: Hailee Steinfeld, Jeff Bridges, Matt Damon
Regie: Joel & Ethan Coen

Sublieme remake (of eigenlijk: nieuwe adaptatie van hetzelfde boek) van de klassieke western waar John Wayne in de jaren zestig zijn Oscar voor won. Joel en Ethan Coen werkten na The Big Leboswki nogmaals samen met Jeff Bridges, maar True Grit bevat (op wellicht de tong van Matt Damon na) wat minder van de vreemde 'quirks' waar de broers om bekendstaan: de film over een jong meisje (Hailee Steinfeld) dat een erg ruwe U.S. Marshall (Bridges) inschakelt om de dood van haar vader te wreken voelt niet als 'typisch Coen' (Steven Spielberg produceerde de film), hoewel het technische aspect (met ook Roger Deakins als de DP) opnieuw hoogstaand is. True Grit markeerde het debuut van Steinfeld, die onlangs hoofdrollen vertolkte in de series Hawkeye en Dickinson.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Lees ook