Rogue Nation

Nieuwe films op Netflix: Bastille Day en twee keer Mission: Impossible

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Met deze week: twee onmogelijke missies met Tom Cruise en Idris Elba (Luther) als CIA-agent in Frankrijk.

Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011)
Acteurs: Tom Cruise, Paula Patton, Jeremy Renner
Regie: Brad Bird

In de eerste jaren van zijn Mission Impossible-franchise, wist Tom Cruise voor elke film een andere opvallende regisseur te strikken. Na Brian De Palma (Dressed to Kill), John Woo (The Killer) en tv-gigant J.J. Abrams (Lost) markeerde het vierde deel Ghost Protocol het live-action regiedebuut van de legendarische animator Brad Bird (The Iron Giant, The Incredibles), die er een stijlvol stukje popcorn-entertainment van maakte. De Mission Impossible-reeks biedt inmiddels het type globe trottend avontuur dat altijd voorbehouden was aan de Bond-films: het letterlijke hoogtepunt van Ghost Protocol is uiteraard de beklimming van de ruim 800 meter hoge Burj Khalifa-toren in Dubai, maar ook de gewaagde infiltratie van het Kremlin in Moskou is uiterst inventief.

Bastille Day (2016)
Acteurs: Idris Elba, Richard Madden, Kelly Reilly
Regie: James Watkins

De Britse acteur Idris Elba (Luther) speelt een Amerikaanse CIA-agent in Frankrijk in Bastille Day en vormt daarbij een niet onaardig duo met Game of Thrones-acteur Richard Madden (nu in de bioscoop te zien in The Eternals). Madden geeft in Bastille Day gestalte aan zakkenroller Michael Mason, die door een samenloop van omstandigheden ongewild betrokken raakt bij een bomaanslag. Daardoor komt hij ook op de radar van een CIA-operatie die agent Sean Briar (Elba) heeft lopen in Parijs. Bastille Day moest Elba definitief op de kaart zetten als 'leading man' in een actiefilm, maar kon de verwachtingen niet helemaal waarmaken. Wel bewijst de acteur hier wederom dat zijn naam zeker niet onterecht onderdeel is van de 'wie wordt nieuwe James Bond?'-conversaties.

Mission: Impossible - Rogue Nation (2015)
Acteurs: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Sean Harris
Regie: Christopher McQuarrie

Dit weekend werd ook het vijfde deel van de Mission Impossible-reeks weer op Netflix toegevoegd: voor Rogue Nation herenigde Tom Cruise met Christopher McQuarrie, de Oscarwinnende scenarist van The Usual Suspects die hem eerder regisseerde in de eerste Jack Reacher-film. In Mission Impossible: Rogue Nation komt Cruise als IMF-agent Ethan Hunt op het spoor van een mysterieuze organisatie genaamd The Syndicate. De acteur ging voor de openingsscène zelf aan een opstijgend vliegtuig hangen en hield voor een latere scène onder water minutenlang zijn adem in. McQuarrie was de eerste regisseur die zou terugkeren voor meer sequels: hij maakte daarna het zesde deel Fall Out, en werkt nu eveneens aan de zevende en de achtste film.

Lees ook