'Netflix moet investeren in Nederlandse producties'

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

De Raad van Cultuur adviseert dat VOD-diensten als Netflix meer zouden moeten investeren in Nederlandse films en series.

Volgens een recent verschenen rapport zou de Nederlandse audiovisuele sector niet kunnen concurreren met de 'ongekende dynamiek' van diensten als Netflix en Amazon, terwijl ook YouTube en Facebook eigen tv-content aan gaan bieden. Het zou voor de  Nederlandse tv-industrie steeds lastiger worden om voldoende kwaliteit te leveren en zo hun marktaandeel te behouden. Volgens het rapport komt ook de 'verspreiding van Nederlandse culturele en publieke waarden' onder druk te staan. En omdat publieke en commerciële omroepen al aan wettelijke voorschriften moeten voldoen, zou dat ook moeten gelden voor de VOD-diensten. In Frankrijk heeft men voor Netflix al een quota voor series van eigen bodem (20% van het aanbod) vastgelegd. Die series moeten ook nog eens direct duidelijk zichtbaar zijn op de homepage van Netflix.

Netflix biedt al wel Nederlandse producties aan (er is tevens een Nederlandse Netflix Original in de maak), maar zou volgens het rapport nog niet genoeg investeren in de Nederlandse filmwereld. Overigens adviseert de Raad van Cultuur het kabinet, maar zijn de adviezen uiteindelijk niet bindend.

LAATSTE NIEUWS