Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Netflix Filmklassieker: Videodrome (1983)

  •  
20-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Videodrome
In de cult-klassieker Videodrome zien we waar tv-kijken in de fantasie van regisseur David Cronenberg toe kan leiden.
In 1983 was 'een video' iets wat op een VHS-tape stond en waren YouTube, Facebook en Fox News fenomenen die nog ver voorbij de horizon lagen. Maar regisseur David Cronenberg had in het holst van de jaren 80 al een (on)gezonde obsessie met de manier waarop de combinatie van technologie en media onze psychische staat in de toekomst zou veranderen. Onbewuste beïnvloeding, gewenning aan geweld, sadisme en seks en de vervaging van de grenzen tussen technologie en onze lichamen; het zit allemaal in de koortsachtige, volstrekt weirde en vage psycho-techno-nachtmerrie genaamd Videodrome, een film die in de bioscoop destijds werd gecensureerd maar ironisch genoeg in de originele versie via de videotheek een cult-klassieker werd. Hij staat sinds kort op Netflix in een loepzuivere kopie, inclusief alle gore body-horror, zoals een vaginale videorecorder in de onderbuik van acteur James Woods.
Hij speelt Max, een louche eigenaar van een klein tv-station dat via steeds explicietere porno- en geweldsfilms de steeds extremere smaak van een onverzadigbaar tv-publiek probeert te voeden. Als hij stuit op een nieuw satelliet-tv-station genaamd Videodrome, begint hij na het kijken naar een eindeloze, plotloze en erg verontrustende martelscène op het kanaal aan gruwelijke hallucinaties te lijden:
Max wordt steeds banger, ook voor het welzijn van zijn in SM en snuff-movies geïnteresseerde vriendin Nicki, gespeeld door Deborah 'Blondie' Harry. Hij gaat op onderzoek uit naar de sinistere oorsprong van Videodrome en stuit op een technologisch en sociaal complot, op zijn eigen voyeurisme en seksuele driften en op allerlei onvermoede kanten van zijn tv-toestel.
De Canadese regisseur, schrijver en acteur David Cronenberg wordt dit jaar 75 en is nog prettig actief, zie zijn rol als dominee Verringer in Alias Grace. In zijn oeuvre als regisseur liet hij zijn obsessie met de thema's technologie, psychologie, seks en geweld altijd de vrije loop. Ook zijn laatste films zijn nog steeds erg fysiek, zie Eastern Promises uit 2007, ook op Netflix. Maar Videodrome slaat alles. Hoewel de film wat gedateerd is, blijven het verhaal en de vormgeving fascinerend en Woods en de andere acteurs geven het zware verhaal met hun losse acteerstijl de nodige lucht. De film werd gevolgd door Cronenbergs commerciëlere films The Dead Zone en The Fly en later door andere body-horror als Dead Ringers,  Naked Lunch en Crash, die misschien betere en in elk geval coherentere en meer gepolijste films waren. Toch is Videodrome, ook los van de geweldig gore effecten  van de befaamde Rick Baker ( ziehier een making of ), nog steeds uiterst boeiend en beklemmend vanwege Cronenbergs ongekuiste fantasie en vooruitziende blik. En vanwege de onbeschaamde ironie: het is een kritiek op onze obsessie met geweld en seks die zelf grossiert in geweld en seks.
Videodrome is te zien op Netflix
 
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!