Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Mucho Mucho Amor: The Legend of Walter Mercado: bijzonder portret van een eigenzinnige astroloog

  •  
08-07-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
Mucho Mucho Amor: The Legend of Walter Mercado
Documentaire belicht de hoogte- en dieptepunten uit het leven van de flamboyante Puerto Ricaanse inspirator en charlatan.
De in 2019 overleden astroloog, acteur en danser Walter Mercado was decennialang een flamboyante verschijning op televisie. De Puerto Ricaan deed uitgedost in zijn kleurrijke capes en eigenzinnig opgestoken coupes astrologische voorspellingen. Een miljoenenpubliek zat op een gegeven moment aan de buis (en aan de radio) gekluisterd: van de Verenigde Staten en Brazilië tot aan Groot-Brittannië. De laatste jaren verdween hij echter uit de publiciteit. In de documentaire Mucho Mucho Amor (de titel memoreert aan de liefdevolle wijze waarop hij steevast zijn televisie-uitzendingen afsloot) wordt hierop gespeculeerd: ‘Hij wilde niet ouder worden voor de camera.’ Hoewel hij wel – en met veel plezier – meewerkt aan de documentaire.
Hij is als fragiele tachtiger nog steeds een bijzonder innemende persoonlijkheid. Die een nieuwe generatie artiesten inspireerde. Lin-Manuel Miranda (bekend als de scenarist van het theaterstuk Hamilton ) vertelt hoe ‘dramatisch en fabuleus’ Mercado was. En hoe iedereen in zijn jeugd naar zijn programma’s keek. In archiefbeelden zien we Mercado’s eerste verschijningen op Amerikaanse radio en televisie, bij onder meer Howard Stern, die proclameert dat Mercado misschien ‘groter dan Jezus is’. Hoewel dit een onzinnig statement is, kleedt en gedraagt Mercado zich evenwel als een heilige. Met zijn groteske gewaden en grote gestes. Van dat laatste zegt hij in de documentaire: ‘Ik gebruikte stomme dingen zoals mijn handgebaren als instrument om te helpen; om mensen te laten liefhebben.’
Mucho Mucho Amor: The Legend of Walter Mercado
Of hij daadwerkelijk helderziend was is, betoogt de film, is niet erg relevant. Mercado was bovenal een inspirator, die – ondanks dat hij nooit uit de kast kwam – een generatie homoseksuelen stimuleerde om hun eigen identiteit te onderzoeken. Dat is een saillant punt in de film: als Mercado destijds wel uit de kast was gekomen dan had hij weer niet een miljoenenpubliek aan zich kunnen binden; zeker niet in het ‘homofobe Latijns-Amerika’. Een ander opzienbarend euvel is dat Mercado’s manager – met de exploitatie van dure telefoonlijnen in Mercado's naam – zich op  een gegeven moment manifesteert als charlatan. Zo schromen de makers van de film, Cristina Costantini en Kareem Tabsch, niet bepaalde pijnpunten uit de legende van Mercado te belichten.
Mucho Mucho Amor: The Legend of Walter Mercado
Zoals wanneer Mercado de rechten op het gebruik van zijn naam schenkt aan zijn manager omdat hij het contract niet goed heeft gelezen, en zijn manager vertrouwt. Dan is er Mercado’s familie die zich naarstig met de astroloog gaat bemoeien. Zodoende wordt het fenomeen een magneet die in negatieve zin allerlei kwaadwillende figuren aantrekt. Met rechtszaken en een keur aan andersoortig gekibbel tot gevolg. Hoewel het slotstuk van de film gelukkig weer in het teken staat van Mercado’s artistieke nalatenschap. Onder meer doordat Lin-Manuel Miranda hem op sociale media introduceert aan een jong publiek. En met een grote expositie van Mercado's oeuvre - waaronder zijn capes - in Miami. Waardoor Mercado's naam nu opnieuw online en offline rondzingt onder een grote groep discipelen. 
Of zoals Mercado's rechterhand zegt: 'Walter zal ons nimmer verlaten.'
Mucho Mucho Amor: The Legend of Walter Mercado, vanaf 8 juli 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!