Mrs. America

Mrs. America S01E01: Cate Blanchett als anti-feministische activiste

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Dramaserie gesitueerd in periode van de tweede feministische golf is briljant en vakkundig geschreven en geacteerd.

Foto credits: BBC

‘Je bent nooit alleen maar een huisvrouw. Er is geen belangrijkere baan voor een vrouw.’

De dramaserie Mrs. America is gecreëerd en geschreven door Dahvi Waller, een van de schrijvers van Mad Men. Een serie waarin eigenlijk – gezien de periode waarin het zich afspeelt – vooral de vrouwen het interessantst waren. Mrs. America kan gezien worden als het vervolg op Mad Men waar menig fan op zit te wachten.

https://www.youtube.com/watch?v=IFDrs1iuGmQ

Het in de jaren 70 gesitueerde Mrs. America vertelt het verhaal van hoe het voorgestelde Equal Rights Amendment (ERA) – een voorstel om de grondwet te veranderen zodat er niet gediscrimineerd mag worden op basis van sekse – tegengehouden werd door de oppositie, geleid door vrouwen. Aan het voorfront stond de conservatieve activiste Phyllis Schlafly (Cate Blanchett), een moeder van zes kinderen en expert op het gebied van defensie en nucleair wapenbeleid. Een vrouw die net niet in het Congres is gekozen, maar haar politieke ambities nu gebruikt om het ERA tegen te houden, door emotionele en traditionele argumenten aan te halen.

Bijzonder is dat Schlafly niet geportretteerd wordt als boosdoener, maar als iemand die opkomt voor waar zij in gelooft. Soms zie je zelfs dat ook zij het leven als vrouw anders zou willen zien, maar toch vasthoudt aan wat ze kent. Bijvoorbeeld wanneer ze zich verplicht voelt om haar ‘huwelijk te laten consummeren’ terwijl ze moe is, of wanneer haar gevraagd wordt om te notuleren in een vergadering waarin zij de meeste expertise heeft.

Aan de andere kant strijden iconische feministen als Gloria Steinem (Rose Byrne), Betty Friedan (moeder van de feministische beweging en auteur van The Feminine Mystique, gespeeld door Tracey Ullman) en Bella Abzug (Margo Martindale; The Americans) om het ERA opgenomen te laten worden in de grondwet.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Mrs. America focust niet alleen op het verhaal van Schlafly. Naast Steinem en Friedan krijgt bijvoorbeeld ook Shirley Chisholm (het eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse federale parlementslid, gespeeld door Uzo Aduba; Orange is the New Black) verhaalruimte in de serie.

De serie laat bovendien zien dat er in de tweede golf van de feministische beweging vooral witte vrouwen zich aansloten en dat de noodzaak van intersectioneel feminisme over het hoofd gezien werd. Kortom: Mrs. America is een fijne periodedramaserie met een (welkome) geschiedenisles in waar hedendaags feminisme haar oorsprong vond.

Mrs. America S01, vanaf 27 oktober 2021 op Disney+

Lees ook