Mr. Mayor

Mr. Mayor S01: Ted Danson als burgemeester van L.A.

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Net aan grappige politieke sitcom van makers 30 Rock.

Foto credit: NBC

De nieuwste sitcom-creatie van Tina Fey en Robert Carlock is gesitueerd in Los Angeles. Het is post-pandemie en Neil Bremer (Ted Danson; The Good Place) is met 68 procent van de stemmen de nieuwe burgemeester van de Hollywood-stad geworden. 68 procent van de acht procent die kwam stemmen welteverstaan.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Bremer is een gepensioneerde multimiljonair en zijn tienerdochter Orly (Kyla Kenedy) is zijn motivatie om de burgermeesterrol op zich te nemen. Niet per se om een goed voorbeeld te zijn, maar om te laten zien dat hij geen nutteloze oude witte elite man is. Natuurlijk heeft Bremer geen idee waar hij mee bezig is, maar wordt hij ondersteund door zijn team bestaande uit Tommy Tomás (Mike Cabellon), Mikaela Shaw (Vella Lovell; Crazy Ex-girlfriend) en Jayden Kwapis (Bobby Moynihan; SNL). Hij wijst Arpi Meskimen (Holly Hunter) aan als locoburgemeester die mooi alle klussen kan oplossen waar hij zo duidelijk niet voor gekwalificeerd is.

Snelle humor, gevatte one-liners en satire zijn het handelsmerk van Fey en Carlock en deze ingrediënten vliegen je ook in Mr. Mayor om de oren. Met 30 Rock regeerden ze jarenlang de sitcom-wereld, maar de veelgeprezen serie had ook zijn problemen: voornamelijk met racisme. Sinds een paar jaar, maar verhoogd door BLM in 2020, is er steeds meer kritiek en bewustzijn over de vraag wie er over welke groepen en onderwerpen grappen mag maken – en of het überhaupt als komedie aangeduid zou moeten worden.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

De flinterdunne lijn tussen satirische raciale stereotypen en het reproduceren hiervan, waarop Fey zich met haar schrijven vaak begeeft, heeft ook voor de nodige kritiek richting haar kant gezorgd. Zo bood Fey vorig jaar nog haar excuses aan voor de 30 Rock-afleveringen met blackface en werden deze afleveringen op haar verzoek uit de streamingservices geschrapt.

In Mr. Mayor wordt er vooral hard geschopt tegen de woke-cultuur, wat eigenlijk helemaal niet grappig is. Ook zijn er veel grapjes over Los Angeles en spelen Chrissy Teigen, David Spade en Andie MacDowell een overdreven versie van zichzelf tijdens een buurtbijeenkomst.

Vooral de personages van Hunter, Moynihan en de onberispelijke komische timing van Danson zorgen voor de komische noot. En dat is net aan genoeg om te blijven kijken.

Mr. Mayor S01, vanaf 21 oktober 2021 bij Amazon Prime Video

Lees ook