Money Heist: Korea – Joint Economic Area S01

Money Heist: Korea – Joint Economic Area S01E01: weinig verfrissend

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Zuid-Koreaanse remake van Spaanse hitserie La Casa de Papel onderscheidt zich nauwelijks van origineel.

Op het eerste gezicht lijkt de Zuid-Koreaanse remake van La Casa de Papel, getiteld Money Heist: Korea – Joint Economic Area, een frisse toevoeging aan de Netflix-catalogus. Het verhaal speelt zich af in 2025: Noord- en Zuid-Korea staan op het punt om herenigd te worden en in de tussentijd zijn de twee landen al dezelfde munt gaan voeren en zijn de grenzen opengegaan. Maar deze voorspoed is voor veel burgers, zoals de Noord-Koreaanse Tokyo (Jeon Jong-seo uit Burning, 2018), helemaal niet zaligmakend. De rijke mensen zijn alleen maar rijker geworden. Daar wil de Professor (Yoo Ji-tae) iets aan doen: het beroven van de Unified Korean Mint, een bank waar de nieuwe valuta is opgeslagen.

https://www.youtube.com/watch?v=fWA9Cyqeg9g

En dan natuurlijk als een soort Robin Hood dat geld onder de armen verspreiden, zoiets. Maar als de Professor zijn team samenstelt, dan doet de wijze waarop direct denken aan La Casa de Papel, maar misschien iets cartoonesker. Niettemin zijn ze er allemaal: Moskou, Nairobi en de zijnen. En in de bank is natuurlijk een vervelende handtastelijke baas. Geleidelijk begint Money Heist: Korea – Joint Economic Area te lijken op een stoelendans: alsof de personages uit La Casa de Papel nadat de muziek is uitgegaan weer op hun beginplek zijn gaan staan voor een Zuid-Koreaanse variant. Enfin, dat is natuurlijk de bedoeling van een remake.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Wie gaat daar dan echter naar kijken? De pilotaflevering is simpelweg voorspelbaar. Ook ontbreekt de zwoelheid uit de Spaanse reeks, zijn afleveringen met 60 à 70 minuten veel te lang en oogt de CGI knullig. Intussen zijn we ook tot de conclusie gekomen dat al die antikapitalistische kritiek op een kapitalistisch platform tamelijk hypocriet is. Antikapitalisme is verworden tot een soort T-shirt dat je aandoet als je er zin in hebt en in de wasmand flikkert als je er weer genoeg van hebt. Het is fashionable, in die zin. Misschien is het ook hoog tijd om de makers hier eens over te bevragen. Is de kritiek oprecht? Of is het inhaken op een trend?

Op Money Heist: Korea – Joint Economic Area lijkt vooral het laatstgenoemde van toepassing.

Money Heist: Korea - Joint Economic Area S01, vanaf 24 juni 2022 op Netflix

Lees ook