Moedermaffia

Moedermaffia S01E01: het zware lot van moderne moeders

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Er is zeker potentie, vooral dankzij de fijne cast, maar het is nog afwachten of de serie een hoogvlieger in het subgenre van de worstelde moderne moeders zal worden.

Foto credits: Kaap Holland Film / Videoland

Zou de idiote, levensgrote eenhoorntaart het dito feestje overleven dat vader Jorrit (Benja Bruijning) met zijn nieuwe vriendin Monique (Eva Laurenssen) organiseren voor dochter Pip? Een volstrekt retorische vraag, want subtiel is de nieuwe Videoland-serie Moedermaffia vooralsnog niet.

https://www.youtube.com/watch?v=C-t88LkuHWQ

De eerste aflevering van krap een half uur is vooral bedoeld om duidelijk te maken hoe zwaar worstelende moeder Daan (Loes Haverkort) het heeft sinds de scheiding. Haar man ruilde haar in voor een jonger exemplaar, haar moeder (Beppie Melissen, die as always de show steelt) preekt vooral kritiek op haar keuzes in het leven. En dan heeft ze nu óók nog eens de kinderbescherming op haar dak - na het incident met de al genoemde eenhoorntaart. In de veiligheid van een praatgroepje vol mislukte ouders (met als motto 'no judgment, no way!') lijkt Daan vooralsnog het meest op haar plek te zijn.

Het is echter op basis van de eerste van zes afleveringen nog lastig in te schatten welke kant Moedermaffia opgaat. 'Iedereen is deep down fucking onzeker over opvoeden', duidden de makers bij RTL Boulevard de beoogde rode draad. De serie lijkt daarmee te passen in het populaire subgenre van de worstelende moderne moeder, recent ook vastgelegd in Nederlandse series als Tropenjaren, Deep Shit en Tenminste houdbaar tot.

Maar waar deze series kozen voor vette satire of in elk geval aangename overdrijving, voelt de aftrap van Moedermaffia vooralsnog wat tam aan. Een flink taartgevecht op een kinderfeestje is nooit te versmaden. Het is nu vooral afwachten welke kant de sage rond Daan opgaat. Durven de makers van de serie stoutmoediger keuzes te maken en daarmee de problemen van hun anti-heldin aangenaam meer reliëf te geven? Worden de bijpersonages (vooral in de praatgroep) optimaal uitgewerkt en ten volle benut?

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Of blijft Moedermaffia hangen in matige grapjes, te algemene observaties over het moderne leven en wat makke oneliners?

Moedermaffia S01, vanaf 30 september 2022 op Videoland

Lees ook