Midsomer Murders

Midsomer Murders S23E01: actueel en ingenieus

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

De vaste formule van de Britse whodunit blijft leiden tot spannende televisie.

Foto credits: Bentley Productions & All3Media International

Midsomer Murders gaat mee met de tijd, getuige de openingsaflevering van het 23e seizoen, die bij vlagen oogt als een mix van Saw (2004) en The Walking Dead (2010-2022). Het verhaal begint met de moord op doomsday prepper Warren Kaine (Aran Bell). Die denkt op een dag dat er raketten zijn afgevuurd op Groot-Brittannië en dat het einde der tijden dreigt. Een alarm gaat af in zijn huis, waarop hij gehaast zijn bunker in vlucht. Daar krijgt hij van een mysterieuze stem (de referentie naar Saw is evident) uit een speaker te horen dat zijn dagen geteld zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=uR6HDJBXt2U

In de whisky die hij aan het drinken was treffen politieonderzoekers amfetamine aan; Warren blijkt in de val te zijn gelokt. DCI John Barnaby (Neil Dudgeon) en zijn protegé DS Jamie Winter (Nick Hendrix) worden zoals gewoonlijk ingeschakeld om het mysterie op te lossen. Na een half uur speeltijd lijken ze zover, maar dan schiet de aflevering nog verder uit de bocht. Een andere doomsday prepper, die ook altijd welkom was in Warrens bunker, blijkt een naargeestig verleden te hebben. En andere dorpelingen spelen wisselende rollen in het complot en zijn mogelijkerwijs tot akelige daden in staat. In die zin draait de aflevering, die The Blacktrees Prophecy heet, om hoe mensen die vrezen dat de Apocalyps aanstaande is zich gedragen.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Hoewel er ook een paar tussen zitten die niet in die quatsch geloven – zijn zij dan de bad guys? Diegenen die het spelletje maar meespelen? Het bevredigende antwoord daarop komt traditiegetrouw pas in de laatste 15 minuten aan bod. Scenarist Jeff Povey volgt trouw de formule die al zo lang uitstekend werkt; een formule die nog steeds niet aan kracht heeft ingeboet.

Midsomer Murders S23, vanaf 7 januari 2023 op NPO 2 en tevens in zijn geheel op NPO Plus, waar seizoen 16  t/m 22 ook te zien zijn

Lees ook