Midsomer Murders S22

Midsomer Murders S22E01-02: trouwe fans kennen de sterke formule

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Ook dit seizoen verandert er niets aan de formule: Barnaby en Winter mogen zich werpen op een lokale mythe die werkelijkheid lijkt te zijn geworden.

Foto credits: Bentley Productions & All3Media International

De grootste verandering in de county Midsomer ten opzichte van eerdere seizoenen is dat er geen handen meer worden geschud. Het 22e seizoen van de succesvolle ITV-serie, per aflevering nog steeds goed voor zo'n 5 miljoen kijkers, werd opgenomen in het najaar van 2020, toen films en series zich probeerden te verhouden tot het grillige coronavirus. In Midsomer is er geen sprake van mondkapjes, maar het valt wel op dat (in beeld) geen handen meer worden geschud.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Detectives John Barnaby (Neil Dudgeon) en Jamie Winter (Nick Hendrix) worden ditmaal te hulp geroepen nadat er rond Halloween in het bos een man een dodelijke aanval van een monster niet zou hebben overleefd. Volgens de lokale bevolking zou de 'Wolf Hunter', een door een slimme fotograaf verzonnen mythe, tot leven zijn gekomen. Is hier sprake van een uit de hand gelopen grap, of wordt het dorp Little Worthy écht geteisterd door een monster? De tweede aflevering presenteert een moord in de Midsomer's Stichter Society, een vereniging voor mensen die moeten revalideren na een operatie.

De trouwe fans van Midsomer Murders kennen de formule, waar ook in seizoen 22 niet aan wordt getornd. De vergelijking met Agatha Christie, die haar detectives ook met graagte situeerde in de kneuterige hechte dorpsgemeenschappen, is al vaker gemaakt. Het tempo ligt aangenaam laag en iedereen die door het beeld loopt lijkt een verdachte en/of heeft een geheime agenda. The Wolf Hunter of Little Worthy - zoals de eerste aflevering voluit heet - kent een uitgesproken 'gothic' sfeer, die samenhangt met het griezelfeest dat in Little Worthy voor de deur staat. En Barnaby is een dankbare bron voor gniffelmomentjes vanwege zijn gebrek aan kennis van sociale media die in dit specifieke onderzoek een belangrijke stoorzender lijken te vormen.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Grote verrassingen bieden de eerste twee afleveringen van de nieuwe reeks niet. Maar soms is het veel knapper als een serie al zo lang zo'n constante, degelijke kwaliteit weet te leveren. Het blijft een slimme zet van ITV om het bij zes nieuwe afleveringen per jaar te houden. Op die manier raken de fans niet verzadigd en worden de makers niet gedwongen hun routine die zich bewezen heeft te gaan afraffelen.

Midsomer Murders S22, vanaf 20 november 2021 op NPO 2 en vanaf 18 november al (gedeeltelijk) voorit te kijken op NPO Plus

Lees ook